Message here Uitloggen
Menu

Wat is een hotelschakeling?

Inleiding

Een hotelschakeling is een schakeling waarbij er bijvoorbeeld een lamp in-, en uitgeschakeld kan worden op verschillende plaatsen in een huis of kantoorpand. Hierbij kun je denken aan het volgende: je staat onder aan de trap in je woning en daar schakel je de lamp in die boven op de overloop gaat branden. Vervolgens kun je boven met de daar aanwezige schakelaar dezelfde lamp uitschakelen.

Hierdoor dient er, om dit voorbeeld aan te houden, zowel onderaan de trap op de benedenverdieping, als boven aan de trap op de bovenverdieping, een schakelaar aanwezig te zijn.

Klik op hotelschakeling maken om de video te bekijken hoe je een hotelschakeling moet maken.

Hoe werkt een hotelschakeling?

Een hotelschakeling bedient twee apparaten, met andere woorden een lamp kan door middel van twee schakelaars in-, of uitgeschakeld worden. Je staat bijvoorbeeld beneden bij de trap, waar je door de schakelaar om te zetten, licht laat branden. Vervolgens loop je naar boven, waar je het licht weer uit kunt schakelen.

Een hotelschakeling is echter in meerdere situaties toe te passen, denk onder andere aan het in-, en uitschakelen van verlichting in grotere ruimtes. In het voorbeeld hierboven wisselen de schakelaars dus van ‘aan’ naar ‘uit’, waarbij de werking afhankelijk is van de stand van de andere schakelaar.

Waar pas ik het toe?

De hotelschakeling wordt vaak toegepast bij een trap om het licht zowel boven als beneden in-, of uit te schakelen. Deze situatie komt ook vaak voor in hotels, vandaar dat deze schakeling hotelschakeling wordt genoemd. Andere plaatsen waar de hotelschakeling toegepast wordt, zijn (in de gangen/grote ruimtes van) woningen en kantoorpanden.

Benodigdheden voor de aansluiting van een hotelschakeling

Om een hotelschakeling aan te sluiten heb je de volgende artikelen en materialen nodig:

  • Twee wisselschakelaar basiselementen
  • Twee lasklemmen 3-voudig
  • Twee bedieningselementen
  • Striptang
  • Schroevendraaier

Vier delen draad (lengte is afhankelijk van de te overbruggen afstand):

  • Blauw draad 2,5 mm² (nuldraad)
  • Bruin draad 2,5 mm² (fasedraad)
  • Geel/groen draad 2,5 mm² (aardedraad)
  • Zwart draad 1,5 mm² (schakeldraad)

Moet je nog eerst een elektriciteitsleiding of inbouwdoos aanleggen? Dan verwijzen wij je naar de handleiding elektriciteitsleiding aanleggen.

Hotelschakeling maken

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je de groep waarmee je bezig bent spanningsloos maakt. Ben je er niet zeker van welke groep je gebruikt? Ga dan altijd voor veiligheid en zet de aardlekschakelaar, of zelfs de hoofdschakelaar om.

Aansluiten hotelschakeling schema

*Bedrading hotelschakeling

Stap 2: De eerste schakelaar
Verbindt de binnenkomende blauwe nuldraad vanuit de centraaldoos en de vanaf de lamp vertrekkende blauwe draad met elkaar door middel van lasklemmen.

Stap 3: Bedrading aardedraad
Verbindt de binnenkomende geel/groene aardedraad vanuit de centraaldoos en de vanaf de lamp vertrekkende geel/groene draad met elkaar door middel van lasklemmen.

Stap 4: Bedrading fasedraad
Sluit de binnenkomende bruine fasedraad vanuit de centraaldoos aan op markering L.

Stap 5: Bedrading schakelaar één
Sluit de twee zwarte schakeldraden die vertrekken naar de tweede schakelaar aan waar de schakelaar 1 en 1’ aangeeft. Welke je waar aansluit maakt niet uit.

Stap 6: Bedrading schakeldraad richting schakelaar twee
De twee uitkomende schakeldraden, vanuit de eerste schakelaar, sluit je aan op de 1 en 1’ van de tweede schakelaar.

Stap 7: Bedrading schakeldraad richting lamp
Sluit de zwarte schakeldraad die vertrekt van markering L van schakelaar twee aan op de lamp.

Stap 8: Plaatsen bedieningselement
Plaats het bedieningselement op het basiselement.

Stap 9: Spanning inschakelen
U bent klaar met de aansluiting en kunt de spanning weer inschakelen, dit doe je door de installatie- of hoofdschakelaar weer om te zetten.


Heb je verder nog vragen over het maken van een hotelschakeling of wenst je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.