Wat is een wisselschakeling?

Schakelmateriaal is verkrijgbaar in een heel divers aantal afdekramen, afdekplaten, merken en voor verschillende situaties. In dit artikel zal kort en bondig de wisselschakelaar en bijbehorende wisselschakeling aan bod komen.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Wat is een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar is een van de meest voorkomende schakelaars in een woning, kantoor of magazijn. Eigenlijk komt een dergelijke schakelaar overal voor. Mocht je zich afvragen hoe een dergelijke schakelaar herkent? Hieronder zijn een drietal voorbeelden (van drie verschillende merken) weergegeven.

Allereerst zie je een schakelaar van Busch-Jaeger, vervolgens van Peha en tot slot van het merk Jung.

 Wipschakelaar voor een wisselschakeling

De wipschakelaar van Peha 

wisselschakelaar met een basiselement 

 

Een wisselschakelaar bestaat uit een bedieningswip en uit een basiselement. Wat is een basiselement?

Een basiselement is een schakelmateriaal onderdeel dat in de muur geplaatst wordt en waarop je de bedieningswip monteert. Het basiselement wordt door middel van zwart (schakeldraad) en bruin (fasedraad) aangesloten.

Nadat uitgelegd is wat een deze lichtschakelaar doet, zal de term wisselschakeling aan bod komen.

De functie van de schakelaar

De functie van een wisselschakelaar is het simpelweg mogelijk maken van het aan- en uitschakelen van één lichtbron op één plaats (of op twee plaatsen).

Wanneer je een lichtbron op twee plaatsen wenst te schakelen, dan spreken we over een hotelschakeling. Wanneer er een hotelschakeling gerealiseerd wordt, dien je de zwarte draden op de tweede schakelaar aan te sluiten. Hier lees je meer over in het artikelover de hotelschakelaar.

Hieronder zal verder gesproken worden over een 1-polige (of enkel polige) schakeling, waar je met één wipschakelaar één lichtbron kunt schakelen.

Je kunt het als volgt voor je zien:
Je hebt beneden in de hal bij de voordeur een hanglamp (situatie 1). Deze lamp kun je in de hal beneden aan- en uitschakelen. Daarnaast heb je met een wipschakelaar in de hal boven (situatie 2), een mogelijkheid om een andere lichtbron op een andere locatie aan- en uitschakelen.

Iedere enkel polige wipschakelaar om één lamp te schakelen zorgt voor een wisselschakeling.

Nu je weet hoe een wisselschakelaar functioneert, zullen wij kort de vragen 'Waar komt het voor?' en 'Wanneer komt het voor?' beantwoorden. 

Waar komt dit voor?

Een wisselschakelaar kan op verschillende plaatsen (in de woning) voorkomen. Je kunt een wisselschakelaar toepassen voor verlichting in de tuin, verlichting in de garage, slaapkamer, badkamer, etc. Het komt voor op plaatsen waarbij verlichting afzonderlijk geschakeld moet worden. 

Wanneer komt dit voor?

Bij een wisselschakeling is het niet de vraag wanneer het voor komt, maar waar het voor komt, zoals reeds beantwoord hierboven.

Wanneer je een huis laat bouwen, een pand gaat renoveren of een bepaalde ruimte gaat verbouwen, bepaal je waar de schakelaars (wisselschakelaar, wissel-wisselschakelaar, serieschakelaar) en je het bijbehorende merk en kleur wenst te plaatsen.


Heb je vragen over een wisselschakeling of specifiek over deze schakelaars? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Wisselschakeling maken? Bekijk alle schakelaars

loader
Bezig met laden...