Kabeldozen

Ga je gebruikmaken van een kabeldoos bij het aanleggen van elektra? Bij Elektramat heb je een ruime keus aan kabeldozen. De kabeldozen worden binnen 1 werkdag geleverd, dus je kunt snel aan de slag om de kabeldoos aan te sluiten. Elektromaterialen zijn meestal uitgevoerd in de kleur grijs, maar je kunt een kabeldoos ook in het zwart bestellen. Neem hieronder snel een kijkje in ons assortiment of lees meer informatie over een kabeldoos aansluiten. Daarnaast is het mogelijk om het gietmofpakket van EM Electronics met je kabeldozen voor buiten te combineren. Lees alles over dit gietmofpakket in dit artikel: Buiten elektra aanleggen.

OBO kabeldoos 114x114x57 (2007061)
Artikelnr: 401166063
OBO kabeldoos 114x114x57 (2007061)
Levertijd 1 werkdag

Wat is een kabeldoos?

Een kabeldoos wordt gebruikt om kabels met elkaar te verbinden. Dit verbinden van kabels in de kabeldoos wordt gedaan door middel van lasdoppen en lasklemmen. Op deze manier wordt deze verbinding ook goed beschermd. Kabeldozen zijn in verschillende afmetingen en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er kabeldozen verkrijgbaar waar je een stopcontact bovenop kunt plaatsen om een extra stroompunt te maken. Kabeldozen zijn er voor binnengebruik, maar ga je er één buiten plaatsen dan kun je beter voor een (spat)waterdichte kabeldoos gaan. Aan de zijkanten van de kabeldoos vind je plekken waar je doorgangen kunt maken om de kabels door te voeren.

Een kabeldoos aansluiten: hoe doe je dat?

Om een kabel in een kabeldoos aan te sluiten bekijk je eerst welke uitbreekpoorten je nodig hebt. Breek deze uit zodat de kabel er doorheen kan. Draai vervolgens een wartel in de opening. Deze zorgt ervoor dat de kabel op zijn plek blijft zitten, beschermd wordt tegen schuren langs de behuizing en beschermd wordt tegen trekkracht. Gebruik je een (spat)waterdichte kabeldoos? Dan zorgt de wartel er tevens voor dat de opening waterdicht blijft. Zodra je de kabels door de kabeldoos hebt getrokken en eventuele kabelverbindingen hebt gemaakt, kun je de kabeldoos afsluiten door middel van een deksel. Wil je een vaste waterdichte kabelverbinding maken? Maak dan gebruik van een gietmof. Je vult de kabeldoos dan met speciale giethars.

Nieuwe trend: kabeldoos in zwart

Een veel voorkomende kleur bij elektromaterialen is grijs. Echter zien we de laatste tijd een nieuwe trend. Steeds vaker wordt er gekozen voor de kleur zwart. Daarom is ook een kabeldoos in het zwart verkrijgbaar. Op deze manier past alles mooi bij elkaar als je hebt gekozen voor zwarte materialen. Een reden om voor een kabeldoos in het zwart te kiezen is dat deze minder opvallend is. Natuurlijk hangt dit ook af van de plek waar je de kabeldoos gaat plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de veelvoorkomende zwarte plafonds die toegepast worden.

Kabeldoos IP65

Wil je een waterdichte kabeldoos aansluiten? Dan moet je goed kijken naar de IP-waarde van de kabeldoos. Denk hierbij bijvoorbeeld aan IP65. Maar in hoeverre is een kabeldoos met IP65 beschermd? IP65 staat voor stofdicht en biedt daarnaast bescherming tegen lichte waterstralen. Het is wel belangrijk om hierbij gebruik te maken van de juiste wartels. Alleen op die manier blijft de kabeldoos IP65 waterdicht. Anders loop je het risico dat er water de kabeldoos binnendringt via de gemaakte openingen. Lees alles over IP-waarden in dit artikel: IP-waarden.

Heb je nog vragen over de kabeldozen of lukt het je niet om de kabeldoos aan te sluiten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan op verschillende manier. Bellen kan naar 088 - 51 11 600 of stuur een email naar [email protected]. Liever chatten? Klik dan op de chatballon rechts onderin je scherm en neem tijdens onze openingstijden direct contact met ons op.