Krimpkous

Een krimpkous is een ideale manier om diverse verbindingen en kabeleinden te isoleren en te beschermen. Bij Elektramat zijn ze te verkrijgen in verschillende lengtes. Gebruik je regelmatig een krimpkous? Dan zijn de trekboxen een voordeligere keuze dan de varianten van een meter. Heb je nog niet eerder gewerkt met dit soort isolatiemateriaal dan zijn de assortimentsdozen een aanrader. Deze dozen zijn uitgerust met verschillende kleuren krimpslangen en het benodigde gereedschap.

Bij Elektramat koop je krimpkousen voor een scherpe prijs en bestel je op werkdagen voor 21:00 uur, dan ontvang je jouw aankoop de volgende dag al.


Wat is een krimpkous?

Dit is een dun en flexibel stuk isolatiemateriaal voornamelijk gemaakt van verschillende soorten polyester en pvc. Deze stoffen hebben de eigenschap dat ze krimpen bij verhitting, maar alleen in de diameter en niet tot bijna niet in de lengte. Een krimpslang kan gebruikt worden om blanke delen koper te beschermen, als extra stevigheid van een kabel of het samenhouden van een aantal draden.

De krimpslangen hebben verschillende diameters; vóór verhitting en na de tijd. Om de juiste variant te kiezen moet je weten wat de diameter is van de krimpslang na de verhitting. Is dit te groot, dan zal hij niet het gewenste effect hebben.

In het assortiment van Elektramat vind je de kousen in de kleuren:

  • Zwart
  • Geel
  • Rood
  • Groen/geel
  • Grijs
  • Wit
  • Groen
  • Blauw
  • Bruin

Krimpkous met lijm

Een krimpkous met lijm is net iets anders dan een gewone kous. Hierin zit een laagje lijm die bij verhitting smelt. Een krimpkous met lijm zorgt voor een extra stukje stevigheid en veiligheid.

Krimpkous aanbrengen

Wil je een krimpkous aanbrengen? Volg dan onderstaande stappen;
1. Als eerste knip je de krimpslang in de benodigde lengte, doe dit niet tekort maar zorg dat er genoeg overlapping inzit.
2. Schuif vervolgens de op maat geknipte krimpslang over het object heen dat je wilt beschermen, bundelen of verbinden.
3. Als laatste verhit je de krimpslang. Belangrijk is dat je de krimpkous geleidelijk over de hele lengte verhit, op deze manier neemt hij mooi de vorm van het object aan en blijft hij goed zitten.

Krimpkous stappenplan

Een krimpkous kan op verschillende manieren verhit worden.

Door middel van een:

Bijzonderheden

Heatgun

Op de laagste stand. is deze te heet dan kan de kous beschadigd raken.

Aansteker

Zorg dat de vlam de kous niet raakt, deze kan anders stuk gaan.

Föhn

Zet de föhn op de hoogste stand.

Soldeerbout

De kous en de soldeerbout mogen elkaar niet raken.

 

Aandachtspunten

Wanneer je gaat beginnen met het verhitten zijn er een aantal aandachtspunten. In de tabel hierboven zie je al waar je per manier van verhitten rekening mee moet houden.

Zorg dat het object dat je gaat beschermen of bundelen niet te warm is, als dit wel het geval is kan de krimpslang vroegtijdig krimpen. En wanneer je een draad gaat solderen schuif de krimpslang dan ver genoeg weg, laat het draad daarna eerst goed afkoelen. Doe je dit niet dan zal hij voortijdig krimpen.

Krimpkous kopen?

Ga je krimpkousen kopen houdt dan rekening met bovenstaande aandachtspunten.

Mocht je nog vragen hebben hierover of is er iets anders waarmee we je helpen kunnen? Neem dan contact met onze klantenservice via nummer 088 – 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]