Werkschakelaar

Met een werkschakelaar kan je veilig de stroom in- en uitschakelen. Dit is voor apparaten waar je zeker van wil zijn dat er geen spanning meer op staat. De werkschakelaar wordt met de hand bediend en is aangebracht om elektrische machines uit te schakelen tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Dit wordt gedaan om het gevaar van onverwachtse inschakeling te voorkomen.

Soorten werkschakelaar

Werkschakelaars heb je voor 1 fase (2-polig) en 3 fase (4-polig) installaties. Daarnaast heb je ze ook weer in verschillende soorten ampères. De meest voorkomende zijn 25A en 40A. Mocht je een 3 fase schakelaar nodig hebben, dan is de 3 x 40A bijvoorbeeld een optie. De werkschakelaars zijn te bedienen met een hendel of een draaiknop, voor de werking van de schakelaar maakt het geen verschil.

Pagina
Pagina

Je zonnepaneel werkschakelaar achter de omvormer monteren

De werkschakelaar wordt ook wel gezien als veiligheidsschakelaar. Wil je de netspanning af kunnen schakelen, dan kun je de zonnepaneel werkschakelaar gebruiken. Je kunt de werkschakelaar achter de omvormer monteren om de netspanning af te schakelen. Het gebruik van een werkschakelaar bij zonnepanelen is verplicht sinds 1 januari 2017, omdat er vaak onhoudswerkzaamheden aan zonnepanelen uitgevoerd moet worden. 

Deze regeling geldt alleen voor omvormers en zonnepanelen die na 1 januari 2017 geplaatst zijn. Het kan natuurlijk nooit kwaad om ook voor eerder aangesloten pannelen een werkschakelaar te plaatsen.

 

Werkschakelaar kopen bij Elektramat?

Wanneer je bij Elektramat.nl een werkschakelaar koopt, ben je gewaarborgd van:

  • Levering binnen één werkdag 
  • Onafhankelijk advies voor je specifieke situatie
  • 10 jaar garantie op EMAT werkschakelaars


Vragen over werkschakelaars? Twijfel niet en neem telefonisch contact op met één van onze specialisten via nummer of stuur een mail naar [email protected]