Message here Uitloggen
Menu

Aardlekschakelaar aansluiten

Aardlekschakelaar Elektramat

Inleiding

Ga je een aardlekschakelaar aansluiten? Je hebt hiervoor voldoende vrije modules nodig in je groepenkast. Als je echter een aardlekschakelaar gaat vervangen, dan kun je de nieuwe aardlekschakelaar aansluiten op de plaats van de oude aardlekschakelaar.

Het aantal vrije ruimtes, is afhankelijk van de aardlekschakelaar die je gaat aansluiten. Je kunt namelijk een 1 fase aardlekschakelaar (2-polig), maar ook een 4-polige, 3 fase aardlekschakelaar, aansluiten om een krachtgroep in de groepenkast te plaatsen.

Welk component aansluiten?

Afhankelijk van je groepenkast sluit je een bepaalde aardlekschakelaar aan. In een 1 fase groepenkast wordt een 2-polige aardlekschakelaar gebruikt. Deze aardlekschakelaar wordt veelal aangeduid met: 2P. De 3 fase aardlekschakelaar wordt aangeduid met 4P. Voor het aansluiten van installatieautomaten worden 2-polige aardlekschakelaars gebruikt, voor de aansluiting van een krachtgroep in een 3 fase groepenkast worden 4-polige aardlekschakelaars gebruikt.

Je kunt ook een aardlekschakelaar toepassen in een 1/3 fase groepenkast. Hierbij gebruik je een 4-polige hoofdschakelaar, maar kun je ook een 2-polige aardlekschakelaar aansluiten.

De 2-polige aardlekschakelaar is twee modules breed (36 mm). De 4-polige aardlekschakelaar is vier modules breed (72 mm).

Welk draad moet ik gebruiken?

Het type aansluitdraad dat je gebruikt, hangt af van de aansluiting. Bij een 2P en 4P aardlekschakelaar gebruik je een vier mm² draad wanneer je de installatieautomaten (groepen) op de aardlekschakelaar wilt aansluiten. Wil je de aardlekschakelaar aansluiten op de hoofdschakelaar? Dat doe je dat met zes mm² aansluitdraad.

Je kunt de aardlekschakelaar aansluiten op de DIN-rail in de groepenkast. De automaat kun je eenvoudig op de rail klikken en verbinden door middel van de draden. 

Maximaal vier groepen per aardlekschakelaar

Je mag vier installatieautomaten op je aardlekschakelaar aansluiten. Dit is een maximaal aantal installatieautomaten, minder installatieautomaten is wel toegestaan. Houd er rekening mee dat een krachtgroep en fornuisgroep ook als één groep gezien worden en ook achter de aardlekschakelaar moeten worden aangesloten. De fornuisgroep dien je aan te sluiten op een 2-polige aardlek.

Is het nodig om een extra aardlekschakelaar aan te sluiten? Houdt er dan rekening mee dat bij het wegvallen van één aardlekschakelaar, de installatieautomaten die je hebt aangesloten op de aardlekschakelaar buiten werking staan. Je kunt kiezen om afzonderlijk aardlekautomaten aan te sluiten. Dit is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Op deze manier hoef je niet (maximaal) vier installatieautomaten achter je aardlekschakelaar aan te sluiten. Een aardlekautomaat hoeft namelijk niet op een aardlekschakelaar aangesloten te worden.

Hieronder zie je de verschillende aardlekbeveiligingen.

Uw aardlekschakelaar aansluiten doet u op een veilige manier. Een 4-polige aardlekschakelaar aansluiten doet u door middel van 4mm2 draad Een aardlekautomaat sluit u niet aan op een aardlekschakelaar