Message here Uitloggen
Menu

Aardlekschakelaar testen

Inleiding

Een aardlekschakelaar is een beveiliging in jouw groepenkast. Het component zorgt ervoor dat de elektrische installaties, die aangesloten zijn op de aardlekschakelaar, uitgeschakeld worden wanneer er een bepaalde hoeveelheid lekstroom optreedt. In nagenoeg elke situatie werkt de in de groepenkast geplaatste aardlekbeveiliging zoals je mag verwachten. Het is desondanks van groot belang om regelmatig jouw aardlekschakelaar te testen.

Het belang van periodiek testen
Je mag verwachten dat de componenten in de groepenkast doen waarvoor ze gemaakt zijn, echter gaat het om de veiligheid van elektrische installaties en om deze reden is het raadzaam om periodiek jouw aardlekschakelaar(s) te testen. Je dient regelmatig de aardlekschakelaars te testen omdat de werking van dit component van belang is bij het uitschakelen indien te veel lekstroom optreedt.

Het testen van een willekeurige aardlekschakelaar is niet voldoende. Afhankelijk van het aantal (licht)groepen, ook wel installatieautomaten genoemd, heb je een aantal aardlekschakelaars. Je hebt per vier groepen één aardlek nodig in de meterkast.

Je dient iedere aardlekschakelaar in de groepenkast te testen. Heb je bijvoorbeeld 12 groepen en dus drie keer een aardlekbeveiliging? Dan dien je alle drie de componenten te testen.
Let op: Als je op het punt staat om de aardlekschakelaar te testen, schakel dan eerst alle apparaten uit.

De testknop
Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel omtrent een aardlekschakelaar vervangen, kun je de aardlekschakelaar testen door middel van een daarvoor speciale knop. Dit is de testknop. De testknop op de aardlekschakelaar herken je aan de letter “T” bij/op de betreffende knop.

Mocht je jouw aardlekschakelaar gaan testen, dan druk je de zojuist genoemde knop in. Op het moment dat je de knop indrukt, dan schakelt de aardlekschakelaar uit. De schakelaar op de aardlekschakelaar “valt” ook naar beneden als je de testknop indrukt. Dit is een handige methode om te herkennen of de stroom inderdaad uitgeschakeld wordt. Gebeurt dit niet, dan is het raadzaam om het probleem te achterhalen of om eventueel zelfs de aardlekschakelaar te vervangen.

Gerelateerde producten