Message here Uitloggen
Menu

Bewegingsmelder aansluiten

Bewegingsmelder Elektramat

 

Inleiding

Door gebruik te maken van een bewegingssensor wordt een bewegingsmelder gebruikt om beweging te detecteren. Vaak wordt dit gebruikt voor het inschakelen van verlichting en inbraakdetectie. Je kan gebruik maken van verschillende merken en type bewegingsmelders zoals voor binnen (vaak inbouw), of voor buiten. De meeste bewegingsmelders gebruiken een sensor die werkt op basis van infrarood technologie. Deze bewegingsmelders worden PIR (passive infrared) genoemd. Wanneer de infrarood sensor verschil in temperatuur detecteert, wordt dit opgemerkt als beweging. Elektramat biedt bewegingsmelders aan van verschillende merken, onder andere:

Veiligheid

Zorg voordat je de werkzaamheden begint dat alles spanningsvrij is door de installatieautomaat om te zetten. Je kan alleen de werkzaamheden aan de bewegingsmelder verrichten met het juiste gereedschap. Voor deze klus heb je pluggen, schroeven, kniptang, spanningzoeker, schroevendraaier, striptang en een gebogen telefoontang nodig.

 

Bewegingsmelder schakelelement

Bij het aansluiten van een bewegingsmelder kan een relaissokkel nodig zijn. De relaissokkel is het inbouwgedeelte van het schakelelement. Let op: Niet elke bewegingsmelder heeft een relaissokkel nodig om te functioneren. Dit schakelelement kan ook al opgenomen zijn in de bewegingsmelder. Als er wel relaissokkels gebruikt moeten worden zijn per merk deze type sokkels mogelijk:

Merk: Relaissokkel:
Jung

1201 URE

1201-1 URE

1202 URE

1225 SDE

1240 STE

1244 NVSE

1254 TSE

1224 LED UDE

1208 UI

Busch-Jaeger

6401 U-102(-500)

6402 U(-500) 

6812 U-101


Bewegingsmelder aansluiten

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied spanningsvrij is.

Stap 2: Aders strippen
Strip met een striptang de losse aders voldoende lang.

Stap 3: Aders aansluiten 
Sluit de fasedraad (bruin), de schakeldraad (zwart) en de nuldraad (blauw) aan bij de juiste aansluitingen op de relaissokkel. Draai elk schroefje los en schuif de aders in de juiste aansluiting van het schakelelement. Daarna draai je na het plaatsen van elke ader de schroefjes met beleid vast. 

Aansluitschema bewegingsmelder:

Kleur: Aansluiting:
Bruin
Blauw N
Zwart Pijl

 

Aansluiting bewegingsmelder Elektramat

Let op: Dit is een aansluitschema en een schakelelement van Busch-Jaeger, de aansluit symbolen kunnen bij de andere merken verschillen.

Stap 4: Bewegingsmelder monteren op een schakelelement
Sluit de bewegingsmelder aan op de schakelelement doormiddel van de stekker. Klik de melder op de connector van de sokkel. 
Let op: Deze stap is alleen nodig als de bewegingsmelder een stekker op het schakelelement heeft. 

Stap 5: Instellen van de bewegingsmelder
Stel de bewegingsmelder in. De sensor kan worden ingesteld op afstand en lichtgevoeligheid.
Tip: Je kan een platte schroevendraaier gebruiken om het instellen te vergemakkelijken.

Spanning inschakelen

Stap 6: Spanning inschakelen
Het monteren van de bewegingsmelder is klaar en de spanning mag weer worden ingeschakeld.

De bewegingsmelder is nu klaar voor gebruik. Zijn er vragen over de benodigde bewegingsmelder, installeren of is er meer informatie over deze klus nodig? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected] Wij helpen je graag verder.