Dimmer aansluiten

Dimmer voorkant

Een dimmer kan gebruikt worden ter vervanging van een schakelaar om het licht te bedienen. Met een dimmer kun je de lichtintensiteit van een lamp regelen. Een dimmer heeft een minimaal en maximaal aangesloten vermogen. Let op dat afhankelijk van het type en het aantal lampen de juiste dimmer gekozen wordt. Een dimmer voor gloeilampen is bijvoorbeeld niet geschikt voor het dimmen van LED lampen. De specificaties en aansluiting van de verschillende dimmers wordt hieronder beschreven. Daarnaast kun je gebruik maken van inbouw en opbouw dimmers.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het kiezen van een dimmer?
Hulp nodig met het kiezen van een dimmer?
Vind de juiste dimmer met onze dimmer keuzehulp


Veiligheid

Zorg voordat je de werkzaamheden begint dat alles spanningsvrij is door de installatieautomaat om te zetten. Je kunt alleen de werkzaamheden aan de dimmer verrichten met het juiste gereedschap. Voor deze klus heb je een striptang, kniptang, spanningzoeker en een schroevendraaier nodig.


Type dimmers

Er zijn verschillende type dimmers. Er zijn dimmers voor halogeenverlichting, gloeilampen en LED verlichting. Je kunt kiezen voor dimmers met een fase-aansnijding of met fase-afsnijding methode. De verschillen tussen deze twee methoden wordt hieronder uitgelegd. 

Fase-aansnijding methode:
Dimmers met fase-aansnijding, hebben slechts een dimbereik van 40%. Dit houdt in dat de verlichting nooit helemaal dimbaar zal zijn. Fase-aansnijding is niet energiezuinig.

Fase-afsnijding methode:
Met fase-afsnijding is het mogelijk om een dimbereik van 100% te hebben en daarmee de lamp helemaal te dimmen tot hij uit is. Fase-afsnijding is wel energiezuinig.

Er zijn verschillende type dimmers te gebruiken. De verschillen, met de bijbehorende letters worden hieronder uitgelegd.

Resistieve dimmer: (R)
Dit wordt gezien als een 'ouderwetse' dimmer, hier wordt gebruik gemaakt van fase-aansnijding. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, halogeenverlichting die gevoed worden door 230 volt. 
Let op: Deze resistieve dimmer is niet geschikt voor LED verlichting.

Dimmer R type Elektramat

Capacitieve dimmer: (R, C)
De capacitieve dimmer is een fase-afsnijding. Deze R, C variant is geschikt voor 12 en 230 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen. Deze dimmer heeft altijd een minimale en maximale wattage dat kan worden gedimd.

Dimmer type RC Elektramat

Inductieve dimmer: (R, L)
Deze inductieve dimmer is net als de resistieve dimmer (R) een fase-aansnijding. De R, L variant is ook geschikt voor het dimmen van alle resistieve (R) dimmer lampen. Indien aangegeven is deze dimmer ook geschikt voor LED lampen. De minimale en maximale wattage dat kan worden gedimd met deze variant is meestal lager dan bij de capacitieve variant.

Dimmer RL Elektramat

Universele dimmer: (R, C, L)
Dit zijn dimmers die voorzien zijn van alle letters zijn de universele varianten. Deze dimmers kunnen ook LED verlichting dimmen.

Dimmer RCL Elektramat

De letters zijn op de voorkant van het schakelelement te vinden.

Je kunt niet met elke dimmer LED verlichting dimmen. Wanneer je hier een ongeschikte dimmer voor gebruikt, zal dit in veel gevallen leiden tot:

  • knipperende lampen.
  • zoemend geluid.
  • verkorting levensduur van de lamp.
  • kapotte lamp.


Shuttle dimmer:
Een nieuwe variant is een Shuttle dimmer. Met een Shuttle dimmer kun je met één keer drukken op de schakelaar de dimmer aan en uit zetten. Wanneer je de schakelaar langer indrukt is de verlichting te dimmen. De Shuttle dimmer is een fase-afsnijding en kan de meeste lampen dimmen. De dimmer en de aangesloten lampen, zoemen of flikkeren niet. In dit artikel is een aansluitschema te zien van een Shuttle dimmer.

Klaar om de juiste dimmer te kopen?

Bekijk alle dimmers


Enkele dimmer aansluitschema

Gebruik de volgende tabel om een enkele dimmer aan te sluiten:

Kleur: Aansluiting:
Bruin L
Zwart Aansluiting dimmer (komt van de lamp)

Let op: De aansluit symbolen kunnen bij de merken verschillend zijn.

Aansluiting dimmer Elektramat


Duo dimmer aansluitschema

Een duo dimmer wordt gebruikt wanneer je twee lampen wilt bedienen met één dimmer unit. Deze dimmer heeft twee draaiknoppen waar de verlichting mee te bedienen is.

Gebruik de volgende tabel om een duo dimmer aan te sluiten:

Kleur: Aansluiting:
Bruin L
Zwart Aansluiting dimmer1 (komt van lamp 1)
Zwart Aansluiting dimmer2 (komt van lamp 2)

Let op: De aansluit symbolen kunnen bij de merken verschillend zijn.


Aansluiting duo dimmer Elektramat


Seriedimmer aansluitschema

Via de nog vrije aansluiting op het schakelelement is een tweede schakelaar/dimmer aan te sluiten.


Seriedimmer aansluitschema

 

Shuttle dimmer aansluitschema

Aansluiting Shuttle dimmer Elektramat

Dimmer aansluiten

In deze video wordt uitgelegd hoe je een LED dimmer moet aansluiten.


Gebruik het aansluitschema van een enkele, een LED, een duo of een Shuttle dimmer om deze aan te sluiten. De stappen zijn gelijk voor de vier dimmers.

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kun je testen of het gebied spanningsvrij is.

Stap 2: Strippen van de aders
Strip de aders voldoende lang (ongeveer één cm).

Stap 3: Aders aansluiten
Sluit de fasedraad (bruin) en schakeldraad of -draden (zwart) aan bij de juiste aansluitingen op de dimmer, zoals in de aansluitschema's te zien is. Draai indien nodig elk schroefje bij een aansluiting los en schuif de aders in de juiste aansluiting van het schakelelement. Draai na het plaatsen van elke ader de schroefjes met beleid vast.
Let op: De Shuttle dimmodule wordt aangesloten op een terugverende pulsschakelaar. De aansluitingen zijn in het schema te zien.

Stap 4: Plaatsing en bevestiging van het schakelelement
Plaats het schakelelement in de muur en schroef het element vast met behulp van de bevestigingspunten.
Let op: De shuttle kan achter de schakelaar in de inbouwdoos worden gemonteerd.

Stap 5: Spanning inschakelen
Schakel de spanning in om de dimmer in te kunnen stellen. Laat de verlichting branden.

Stap 6: Dimmer instellen
Om de dimmer in te stellen moet je de verlichting zoveel mogelijk dimmen door de draaiknop (1) tegen de klok in te draaien. Draai daarna de weerstand (2) op de dimmer zo ver mogelijk terug, doe dit met behulp van een platte schroevendraaier. Draai vervolgens de weerstand (2) op, door met de klok mee te draaien. Mogelijk gaat de verlichting knipperen. Op het moment dat de verlichting stabiel brandt heb je de juiste instelling gevonden.
Tip: Wacht 30 minuten om zeker te zijn dat de verlichting niet opnieuw gaat knipperen.

Instellen dimmer Elektramat


Stap 7: Afdekplaatje plaatsen
Plaats het vierkante afdekplaatje over de draaiknop (nummer 1 in de afbeelding van stap 6) en klik dit met beleid vast op het schakelelement. Schuif een bijgeleverd opvulstuk over de draaiknop.
Let op: Het plaatsen van het afdekplaatje kan per merk verschillen.

Stap 8: Draaiknop plaatsen
Plaats de draaiknop met beleid op het afdekplaatje. Zorg ervoor bij het plaatsen van de knop dat de indicatie stand op de knop of knoppen op de gewenste plek zit, zodat je de juiste uitslag hebt met de lichtintensiteit.
Let op: Het plaatsen van de draaiknop kan per merk verschillen.


De dimmer is nu klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde dimmer, onderdelen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten

Klaar om de juiste dimmer te kopen?

Bekijk alle dimmers