LED lamp knippert

Heb je last van een LED lamp die knippert of flikkert? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij hebben een stappenplan opgesteld waarmee je eenvoudig het probleem achterhaalt en oplost:

1. Aansluiting en onderdelen controleren
  2. Controleren of de groep overbelast is
  3. Is de LED lamp dimbaar?
  4. Is de dimmer een LED dimmer?
  5. Gebruik je de juiste soort LED dimmer?
  6. Gebruik je de juiste LED trafo?

LED lamp knippert

Meest voorkomende oorzaken van een knipperende LED lamp

1. Aansluiting en onderdelen controleren

Probleem: Begint een LED lamp plotseling te knipperen? Dan kan dit liggen aan:

• een los draadje;
  • vuil op de uiteinden van draadjes;
  • kabelbreuken;
  • kapotte onderdelen (LED lamp, dimmer, trafo).

Oplossing: Controleer de aansluiting op losse of beschadigde draden. Vervang de onderdelen één voor één en kijk of dit het knipperen verhelpt.

2. Controleer of de groep overbelast is

Probleem: Als je LED lamp soms knippert, dan kan dit door een ander apparaat in dezelfde groep komen. Controleer of de lamp alleen knippert als een bepaald apparaat aan staat. Vooral zware apparaten zoals vaatwassers en wasmachines kunnen dit probleem veroorzaken.

Oplossing: Sluit het apparaat dat volgens jou de boosdoener is tijdelijk op een andere groep aan. Dit zou het probleem op moeten lossen. Is dat niet het geval? Ga dan verder met het uitsluiten van andere apparaten of oorzaken.

3. Is de LED lamp dimbaar?

Probleem: Niet elke LED lamp is geschikt om te dimmen. Sluit je op een niet-dimbare LED lamp een dimmer aan, dan is de kans groot dat deze gaat knipperen. Dit komt doordat de lamp dan niet voldoende stroom krijgt.

Oplossing: Vervang je huidige LED lamp door een dimbare LED lamp of vervang de dimmer door een lichtschakelaar. Bij onze LED lampen staat in de producttitel aangegeven of ze dimbaar zijn.

4. Maak je gebruik van een LED dimmer?

Probleem: Als je dimbare LED lamp flikkert, is de kans groot dat je niet de juiste dimmer gebruikt. Een halogeendimmer heeft een te hoge stroomtoevoer voor een LED lamp. De LED lamp kan daardoor gaan flikkeren en zelfs stuk gaan.

Oplossing: Controleer of je gebruik maakt van een LED dimmer. In ons assortiment bieden we diverse LED dimmers aan. Ook hebben we een dimmer keuzehulp waarmee je eenvoudig de juiste dimmer voor jouw verlichting vindt.

5. Gebruik je de juiste soort LED dimmer?

Probleem: Wanneer je LED lamp ook met een LED dimmer blijft knipperen, dan kan het zijn dat je de verkeerde soort dimmer gebruikt. Valt het vermogen van de LED lamp niet binnen de vermogensrange van de LED dimmer, dan gaat de lamp knipperen.

Oplossing: Controleer of het vermogen van de LED lamp en de LED dimmer bij elkaar aansluiten. Op onze site staat het vermogen van een LED lamp in de producttitel. De vermogensrange van een LED dimmer staat in de producttitel of productbeschrijving. Deze iONLED LED dimmer 0,3 tot 200W is geschikt voor deze Philips dimbare LED lamp van 3,4W.

6. Gebruik je de juiste LED trafo?

Probleem: Bij LED lampen van 12V of 24V heb je een LED trafo (transformator of driver) nodig. Deze trafo zorgt ervoor dat de 230V vanuit het stopcontact wordt omgezet naar 12V voor de LED lamp. Een halogeen trafo zorgt bij een LED lamp voor een te hoge stroomtoevoer. Gebruik je al wel een LED trafo? Dan kan het zijn dat je niet het juiste type gebruikt. Als de spanning van de LED lamp lager is dan de uitgangsspanning van de LED trafo, dan kan deze gaan flikkeren.

Oplossing: Zorg ervoor dat je de juiste LED trafo voor jouw LED lamp gebruikt. De uitgangsspanning (V) moet gelijk zijn aan of iets lager zijn dan de spanning van de lamp. Op de productpagina’s van de trafo’s staat de uitgangsspanning vermeld. Deze OSRAM trafo heeft een uitgangsspanning van 11.20V en is geschikt voor een LED lamp van 12V.

Veelgestelde vragen

Kan een flikkerende lamp brand veroorzaken?
Een flikkerende lamp kan brand veroorzaken, wanneer deze flikkert door een losse draad of een verkeerde aansluiting. Als hierbij weerstand ontstaat, er vonkoverslag plaatsvindt en oververhitting ontstaat, kan dit leiden tot elektrische branden. Laat bij twijfel de aansluiting en de draden controleren door een elektricien.

Waarom gaat een lamp knipperen?
Een lamp kan gaan knipperen als je een verkeerde dimmer of trafo gebruikt. Dit komt doordat de lamp dan een te hoge of te lage stroomtoevoer heeft. Let erop dat deze onderdelen bij de LED aansluiten. Zo voorkom je het vervelende geknipper.

Hulp nodig?

Heb je alle stappen doorlopen, maar nog niet de oorzaak gevonden? Dan kan het aan de aansluiting liggen. In ons artikel ‘Dimmer aansluiten’ lees je hoe je correct een dimmer aansluit. Is dit niet de oplossing? Je kunt gerust contact opnemen met onze klantenservice. Mail naar [email protected], bel via 088 51 11 600 of gebruik onze chatfunctie.

Nieuwe LED lamp nodig?

Bekijk E27 LED lampen