Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Inbouwspots worden tegenwoordig vaak toegepast als basisverlichting. Inbouwspots zijn geschikt als werklicht, maar wanneer je deze verlichting dimt is dit ook sfeerverhogend. Wanneer je niet zeker weet hoe je een dimmer moet aansluiten, lees dan dit artikel: Hoe sluit ik een dimmer aan? Wil je alles over GU10 spotjes weten? Lees dan het artikel: Soorten lampfittingen. Het aansluiten van inbouwspots is niet zo moeilijk als je zou denken. Het is handig om een lichtplan te hebben, hiermee bepaal je waar de spots moeten komen. Bepaal daarnaast hoeveel LED spots er nodig zijn voor de gewenste lichtopbrengst. Wanneer je een aantal stappen volgt is deze klus eenvoudig te klaren. Wil je weten wat je moet doen om spotjes te plaatsen en aan te sluiten? Hier leggen we het je uit.
Gereedschap
Om deze klus uit te voeren heb je de volgende materialen nodig: schroevendraaier, spanningszoeker, striptang, rolmaat en een gatenzaag.
Je kunt LED spots parallel en in serie aansluiten. Hieronder zijn deze verschillende methoden toegelicht.
Bij een parallelschakeling blijven de overige LED’s wel licht geven wanneer één LED niet meer werkt. Bij het parallel aansluiten van spotjes moet je rekening houden dat er een vaste spanning is voor alle LED’s. Dit kan bijvoorbeeld een spanning van 12V zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om spots te kiezen die werken op 230V netspanning. De wisselspanning (230V) wordt door middel van een transformator omgezet naar een lagere spanning.
In tegenstelling tot parallel aansluitingen is bij een serie aansluiting stroom leidend. LED spots in serie wordt vooral toegepast werkend op 350mA, 500mA, 700mA en 1.050mA. Bij een serie aansluiting wordt gebruik gemaakt van slechts één stroomdraad. Wanneer één LED uitvalt, werkt de rest van de aangesloten spots ook niet meer. Tegenwoordig hebben moderne LED’s een brug ingebouwd die de elektriciteit kan laten doorstromen wanneer een LED niet meer werkt.
Hieronder zie je het principe van een serie en parallel aansluiting met betrekking tot spotjes.
Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt. Dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kun je testen of het gebied spanningsvrij is.
Stap 2: Locatie spots bepalen
Bepaal de locatie van de spots. Teken af waar ze moeten komen. Inbouwspots kunnen warm worden, zorg dat ze genoeg ruimte hebben om de warmte kwijt te kunnen. Controleer of de inbouwmaat van de spots past bij jouw wensen en situatie.
Stap 3: Draden aanleggen
Wanneer je een verlaagd plafond maakt en daarin spots wil aanleggen kan het verstandig zijn om draden te trekken voordat je de gaten gaat boren. Houdt er rekening mee of je de spots in serie of parallel wil aansluiten.
Stap 4: Gaten boren
Gebruik een gatenzaag om gaten in het plafond te maken waar de spots komen. Let op dat de gatenzaag de juiste diameter heeft.
Gebruik je lasklemmen om de spots aan te sluiten? Voer dan ook stap 5 uit. Wanneer je dit niet wil gebruiken, ga dan verder naar stap 6 en sla stap 5 over.
Stap 5: Kabels verbinden met een lasklem
Strip de draden 11 mm. Verbind per kleur de kabels, door middel van lasklemmen, door wanneer je gebruikmaakt van meerdere spots. Zorg dat de lasklemmen de draden goed klemt.
Stap 6: Spotje aansluiten
Gebruik je een spot met interne, externe transformator of direct op 230V? De aansluitmethode voor deze drie mogelijkheden verschillen. Lees hieronder per methode hoe dit moet.
Stap 6.1: Spotje aansluiten met interne transformator (12V)
Bij de spots zijn instructies voor het aansluitschema meegeleverd. Afhankelijk van de spots is het mogelijk om de aansluiting te maken door gebruik te maken van connectoren of een LED driver. Een driver is vergelijkbaar met een transformator, dat zet de spanning van 230V om naar 12V, zodat deze spots kunnen functioneren.
Stap 6.2: Spotje aansluiten met externe transformator (12V)
Sluit elk van de twee witte draden, afkomstig van de LED spot, in de middelste aansluiting van de twee lasklemmen. Het maakt niet uit welk draad van de LED je in welke lasklem plaatst.
Stap 6.3: Spotje aansluiten op netspanning (230V)
Verbindt de spot met een elektriciteitskabel. Strip de draden en sluit de spot aan met de kleuren blauw (nuldraad), bruin (fasedraad) en geel/groen (aardedraad). Dit is de minst voorkomende optie.
Sla deze stap over wanneer je niet gebruikmaakt van lasklemmen.
Stap 7: Doorlussen van overige draden
Gebruik lasklemmen om de overige draden per kleur door te verbinden.
Stap 8: Spanning inschakelen
Wanneer je een LED spot hebt aangesloten schakel dan de spanning weer in door de hoofdschakelaar of installatieautomaat om te zetten. Test voor montage of de LED spot werkt. Wanneer deze niet werkt controlleer of de LED spot goed is aangesloten.
Stap 9: Inbouwspot monteren
Wanneer het spotje is aangesloten kun je deze in het geboorde gat plaatsen. Gebruik hiervoor de klemveren die op de spot zijn bevestigd. Het bevestigingen van de inbouwspots kan per merk verschillen.
Deze stap alleen uitvoeren wanneer je gebruikmaakt van meerdere spots.
Stap 10: Overige inbouwspots aansluiten
Wanneer je gebruik wil maken van meerdere spots, herhaal de stappen tot je elk spotje hebt aangesloten.
Tip: Gebruik een trekveer om de draden van gat naar gat te trekken.
Stap 11: Spanning inschakelen
Schakel de spanning weer in door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten.
Stap 12: Testen
Test met een schakelaar of dimmer of alle spots goed werken.
De spots zijn nu klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde materialen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.