Prikkabel maken

4 minuten lezen

Prikkabel Elektramat

Ben je opzoek naar feestverlichting? Dan komt je al snel bij de prikkabel terecht. Het huren van prikkabels is voor feesten en partijen erg populair, maar er zijn meer opties. Je kunt namelijk zelf je lichtsnoer maken en de verlichting eenvoudig naar eigen wens inrichten. 

Prikkabels zijn relatief eenvoudig zelf te maken en om te zetten in een lichtsnoer voor thuis. Met behulp van het volgende stappenplan wordt uitvoerig beschreven hoe je, stap voor stap, zelf een prikkabel kunt maken. Ben je van plan om buiten elektra aan leggen? Lees alles over buiten elektra en buitenverlichting in dit artikel: Buiten elektra aanleggen.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Van prikkabel tot contactstop

Een prikkabel monteren is een stuk eenvoudiger dan het in eerste instantie lijkt. Voor de montage van je eigen prikkabel heb je, naast een schroevendraaier, geen gereedschap nodig. Een prikkabel bestaat in de basis uit de volgende onderdelen:

De lengte van de kabel, de geleidersdoorsnede, het aantal prikfittingen en welke type lamp je in de fittingen monteert, is geheel naar eigen wens in te richten.


Lengte en doorsnede kabel

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat de lengte van de prikkabel moet zijn. Weet je niet exact hoelang de kabel moet zijn? Of komt de kabel te hangen op een lastig te meten locatie? Dan kan het handig zijn om eerst een touw op dezelfde wijze te monteren. Dit garandeert dat de kabel precies lang genoeg is, wat de afwerking ten goede komt.

De kabels zijn beschikbaar in prikkabel 2x1,5 mm2 en prikkabel 2x2,5 mm2. Wij adviseren bij kabels van onder de 50 meter te kiezen voor variant met een dikte van 1,5 mm2. Voor kabels langer dan 50 meter wordt een dikte van 2,5 mm2 geadviseerd.

 

Lichtsnoer voor thuis

Hieronder staat een lijst met tips en aandachtspunten om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de montage van de prikkabel.

  • De prikfittingen hebben een E27 fitting. Dit wordt vaak beschreven als de "gewone fitting". Toch adviseren wij je om nog een keer te kijken of de gewenste lampen in de prikfittingen passen. Kerstboomlampjes hebben bijvoorbeeld een E5 fitting.
  • Komen de lampen binnen of buiten te hangen? Vaak heb je buiten een hoger wattage nodig om de ideale lichtopbrengst te realiseren.
  • Houd rekening met het maximale vermogen van de lampen per fitting.
  • Als je led lampen buiten wilt gaan gebruiken, zorg er dan voor dat de rubberen ring bij het monteren van de led lamp op de fitting zit. Als dit niet gebeurt, bestaat de kans dat dit ten koste gaat van de waterdichtheid.
  • Bepaal hoeveel licht je nodig hebt en stem het aantal fittingen hier op af.
  • Ga je de prikkabel voor langere tijd gebruiken? LED lampen hebben een langere levensduur, gaan minder snel kapot, worden niet warm én zijn energiezuiniger dan de standaard kogellampen die vaak gebruikt worden.
  • Zorg dat je onder de maximale belasting van de stroomgroep blijft. Door het aantal lampen te vermenigvuldigen met het wattage van de lampen, bereken je de totale belasting van de stroomgroep. Als je gebruik maakt van led lampen heb je hier vrijwel geen problemen mee.

Zelf je lichtsnoer monteren

Nu de kabel op de juiste lengte is geknipt of besteld, kun je beginnen met het monteren van je lichtsnoer.

Stap 1: Contactstop monteren
Monteer aan het begin kabel de contactstop. Dit is de stekker die je aan het einde van dit stappenplan steekt in het stopcontact steekt. De contactstop is speciaal gemaakt voor prikkabels waardoor monteren eenvoudig is.

Stap 2: Eindstuk monteren
Monteer aan het einde van de prikkabel het eindstuk. Dit eindstuk is vrijwel altijd voorzien van een haak waaraan je de kabel kunt ophangen.

Stap 3: Deksels verwijderen
Verwijder de deksels van de prikfittingen. Leg de deksels niet te ver van je af, je hebt ze snel weer nodig.

Stap 4: Druk van de prikfittingen
Druk de prikfittingen in de kabel. Komt de kabel buiten te hangen? Vergeet dan niet de rubberen ring op de fitting te monteren.

Stap 5: Deksels vastschroeven
Schroef de deksels weer vast op de fittingen. Draai de deksels er stevig op zodat de fittingen goed strak op de kabel zitten.

Stap 6: Plaats lampen in fittingen
Plaats de gewenste lampen in de fittingen. Draai de lampen stevig in de fitting en controleer dit goed. Voorkom dat een lamp niet goed vast zit als het lichtsnoer al volledig afgemonteerd is.

Stap 7: Kabel monteren
Als alle voorgaande stappen goed zijn doorlopen, kun je de kabel op de gewenste plek monteren en de stekker in het stopcontact pluggen.


Heb je vragen over de kabels, begin- en eindstukken of de fittingen? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

 

Prikkabel nodig? Bekijk alle prikkabels

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 22 oktober 2024 om 13:29
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...