• Gratis verzending vanaf €100
  • Verzending binnen 24 uur
  • Laagste prijsgarantie

Prikkabel maken

Bent u opzoek naar feestverlichting? Dan komt u als snel bij de prikkabel terecht. Het huren van prikkabels is voor feesten en partijen erg populair, maar er zijn meer opties. U kunt namelijk zelf uw lichtsnoer maken en de verlichting eenvoudig naar eigen wens inrichten.

Prikkabels zijn relatief eenvoudig zelf te maken en om te zetten in een lichtsnoer voor thuis. Met behulp van het volgende stappenplan wordt uitvoerig beschreven hoe u, stap voor stap, zelf een prikkabel kunt maken.

Van prikkabel tot contactstop

Een prikkabel monteren is een stuk eenvoudiger dan het in eerste instantie lijkt. Voor de montage van uw eigen prikkabel heeft u, naast een schroevendraaier, geen gereedschap nodig. Een prikkabel bestaat in de basis uit de volgende onderdelen:

De lengte van de kabel, de geleidersdoorsnede, het aantal prikfittingen en welke type lamp u in de fittingen monteert, is geheel naar uw eigen wens in te richten.

Lengte en doorsnede kabel

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat de lengte van de prikkabel moet zijn. Weet u niet exact hoelang de kabel moet zijn? Of komt de kabel te hangen op een lastig te meten locatie? Dan kan het handig zijn om eerst een touw op dezelfde wijze te monteren. Dit garandeert dat de kabel precies lang genoeg is, wat de afwerking ten goede komt.

De kabels zijn beschikbaar in prikkabel 2x1,5 mm2 en prikkabel 2x2,5 mm2. Wij adviseren bij kabels van onder de 50 meter te kiezen voor variant met een dikte van 1,5 mm2. Voor kabels langer dan 50 meter wordt een dikte van 2,5 mm2 geadviseerd.

Lichtsnoer voor thuis

Hieronder staat een lijst met tips en aandachtspunten om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de montage van de prikkabel.

• De prikfittingen hebben een E27 fitting. Dit wordt vaak beschreven als de "gewone fitting". Toch adviseren wij u om nog een keer te kijken of de gewenste lampen in de prikfittingen passen. Kerstboomlampjes hebben bijvoorbeeld een E5 fitting.
  • Komen de lampen binnen of buiten te hangen? Vaak heeft u buiten een hoger wattage nodig om de ideale lichtopbrengst te realiseren.
  • Houd rekening met het maximale vermogen van de lampen per fitting.
  • Als u led lampen buiten wilt gaan gebruiken, zorg er dan voor dat de rubberen ring bij het monteren van de led lamp op de fitting zit. Als dit niet gebeurt, bestaat de kans dat dit ten koste gaat van de waterdichtheid.
  • Bepaal hoeveel licht u nodig heeft en stem het aantal fittingen hier op af.
  • Gaat u de prikkabel voor langere tijd gebruiken? Led lampen hebben een langere levensduur, gaan minder snel kapot, worden niet warm én zijn energiezuiniger dan de standaard kogellampen die vaak gebruikt worden.
  • Zorg dat u onder de maximale belasting van de stroomgroep blijft. Door het aantal lampen te vermenigvuldigen met het wattage van de lampen, berekend u de totale belasting van de stroomgroep. Als u gebruikt maakt van led lampen heeft u hier vrijwel geen problemen mee.

Zelf uw lichtsnoer monteren

Nu u de kabel op de juiste lengte heeft geknipt of besteld, kunt u beginnen met het monteren van uw lichtsnoer.

Stap 1: Monteer aan het begin van de prikkabel de contactstop
Dit is de stekker die u aan het einde van dit stappenplan steekt in het stopcontact steekt. De contactstop is speciaal gemaakt voor prikkabels waardoor monteren eenvoudig is.

Stap 2: Monteer aan het einde van de prikkabel het eindstuk
Dit eindstuk is vrijwel altijd voorzien van een haak waaraan u de kabel kunt ophangen.

Stap 3: Verwijder de deksels van de prikfittingen
Leg de deksels niet te ver van u af, u heeft ze snel weer nodig.

Stap 4: Druk de prikfittingen in de kabel
Komt de kabel buiten te hangen? Vergeet dan niet de rubberen ring op de fitting te monteren.

Stap 5: Schroef de deksels weer vast op de fittingen
Draai de deksels er stevig op zodat de fittingen goed strak op de kabel zitten.

Stap 6: Plaats de gewenste lampen in de fittingen
Draai de lampen stevig in de fitting en controleer dit goed. Voorkom dat een lamp niet goed vast zit als het lichtsnoer al volledig afgemonteerd is.

Stap 7: Monteer de kabel op de gewenste locatie
Als u alle voorgaande stappen goed heeft doorlopen, kunt u de kabel op de gewenste plek monteren en de stekker in het stopcontact pluggen.

Heeft u vragen over de kabels, begin- en eindstukken of de fittingen? Neem dan contact op via 053 - 711 36 74 of stuur een e-mail naar info@elektramat.nl. Wij helpen u graag verder.

Profiteren van meer voordelen?

Bestelling plaatsen op rekening

Inzien van bestelhistorie

Inzien van opgevraagde offertes

Vooraf ingevulde gegevens

Registreren