Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Wil je schakelmateriaal vervangen of een extra stopcontact installeren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder lees jij welke onderdelen je nodig hebt, waar het stopcontact geplaatst dient te worden en hoe het stopcontact aangesloten moet worden. Zorg ervoor dat alles spanningsvrij is voordat je begint. Je kunt alles spanningsvrij maken door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten.
Het aansluiten van een stopcontact begint door een vertakking te maken vanuit een ander stopcontact of met een inbouwleiding naar een centraaldoos. Kies dus eerst het stopcontact van waaruit je een vertakking wilt maken of de plaats waar je een nieuwe inbouwleiding gaat monteren. In dit artikel en bijbehorende situatie gaan wij uit van een geaard inbouwstopcontact.
Een aarding zit voor extra veiligheid in een stopcontact. Het zorgt ervoor dat statische elektriciteit voorkomen wordt en dat elektriciteit na een blikseminslag afgevoerd wordt.
Tip: Als je één stopcontact nodig hebt, is het handig om een vertakking van een ander stopcontact te gebruiken omdat je anders nieuwe en lange elektriciteitsleidingen moet leggen.
Klik op stopcontact aansluiten om de video te bekijken hoe je een stopcontact moet aansluiten.
Om een stopcontact aan te sluiten heb je de volgende artikelen en materialen nodig:
- Minimaal 15 cm van de hoeken en ramen
- Hoogte is 30 cm van de vloer
Weet je al hoe je een stopcontact aansluit? Bekijk dan direct ons aanbod van
In deze situatie gaan we uit van een geaard inbouwstopcontact.
Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Dit doe je in de groepenkast. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied spanningsvrij is.
Stap 2: Inbouwdoos aftekenen
Bepaal de plaats waar je het nieuwe stopcontact wilt plaatsen en teken de inbouwdoos af.
Stap 3: Gat maken
Boor het gat waar je de doos afgetekend heeft, dit kan het meest eenvoudig met een dozenboor.
Tip: Test of de inbouwdoos past.
Stap 4: Bedrading inbouwdoos vanuit bestaand stopcontact
Uit de inbouwdoos moet een blauwe, bruine en geel/groene draad komen. De draden kunnen komen vanuit 1) een vertakking van een ander stopcontact of 2) uit een centraaldoos. Zorg ervoor dat de draden ruim uitsteken (5 tot 10 cm).
1) Vertakking: Strip de draden ongeveer 0,5 cm met een striptang en plaats als eerste de groen/gele draad in de middelste pool van het bestaande stopcontact, plaats de andere draden aan de buitenkant zoals hieronder te zien (plaats bruin bij bruin en blauw bij blauw en trek ze alle drie door met behulp van een elektriciteitsleiding richting de nieuwe inbouwdoos).
2) Centraaldoos: Je trekt dezelfde draden als bij een vertakking, alleen dan niet uit een ander stopcontact, maar vanuit een centraaldoos in het plafond. Het nadeel hiervan is dat je vaak een nieuwe en lange elektriciteitsbuis moet trekken vanuit de centraaldoos. Om deze reden adviseren wij je om een vertakking van een ander stopcontact te gebruiken.
Stap 5: Bedrading nieuwe stopcontact
Strip de andere kant van de draden die uit de inbouwdoos komen ook ongeveer 0,5 cm. Plaats de aardedraad in het midden van het nieuwe stopcontact en plaats de andere draden op dezelfde manier waarop ze het ‘oude’ stopcontact verlaten.
Komt de elektriciteit uit de centraaldoos? Dan maakt het niet uit op welke pool de blauwe en bruine draad zijn aangesloten, zolang de geel/groene draad maar in het midden is geplaatst.
Stap 6: Bevestigen nieuw stopcontact
Zorg ervoor dat alle draden stevig bevestigd zijn, voordat je het nieuwe stopcontact bevestigd. Zijn alle draden goed bevestigd? Dan kan je het stopcontact bevestigen aan de inbouwdoos door middel van schroefjes.
Let op: De draden mogen niet beklemd raken.
Stap 7: Spanning inschakelen
Schakel de hoofdschakelaar weer in.
Stap 8: Spanning meten
Om te testen of het stopcontact correct is aangesloten kun je de spanning meten door gebruik te maken van een multimeter. Met een multimeter kunt je de verschillende variabelen meten zoals spanning, stroomsterkte en weerstand.
Stap 9: Monteren afdekraam
Als je alles correct hebt aangesloten, kun je het afdekraam monteren.
Stap 10: Testen
Je hebt de draden correct aangesloten, de spanning getest en het afdekraam gemonteerd. Je kunt nu een stekker in het nieuwe stopcontact plaatsen.
Ben je klaar om je stopcontact te monteren? Bestel dan nu je
Heb je vragen over een stopcontact aansluiten of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.