Temperatuurmeter gebruiken

Temperatuurmeter Elektramat

Temperatuurmeter

Een infrarood temperatuurmeter kan temperatuurmetingen op afstand van een voorwerp uitvoeren zonder hiermee in contact te staan. Infrarood temperatuurmeters worden ook wel IR meters of IR Pyrometers genoemd. Elektramat biedt verschillende temperatuurmeters aan.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

 

Werking infrarode temperatuurmeter

Zoals de naam al doet vermoeden werkt een infrarood temperatuurmeter op basis van infrarode straling. Elk stofdeeltje straalt straling uit. Deze straling wordt opgevangen door de lens van de temperatuurmeter. Aan de hand van de hoeveelheid opgevangen straling kan de meter bepalen wat de oppervlaktetemperatuur is.

Voordelen

Infrarode temperatuurmeters hebben een aantal voordelen:
- Na het meten geeft de meter snel meetresultaten weer. Dit is tussen de één seconde en 10µs (afhankelijk van het model)
- Door contactloos meten is er een hoge nauwkeurigheid en geen slijtage
- Metingen zijn mogelijk bij hoge spanningen, elektromagnetische velden of agressieve materialen
- Gevoelige materialen raken bij het meten niet beschadigd
 

Belangrijke factoren

Er zijn een aantal factoren belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een infrarode temperatuurmeter wilt kopen. Deze zijn hieronder beschreven:
- Factor 1: De optische verhouding
- Factor 2: De emissiefactor
- Factor 3: De richtlaser
- Factor 4: Het bereik in temperatuur

Alle temperatuurmeters zien?

Klik hier om alle temperatuurmeters te zien

Factor 1: De optische verhouding

De verhouding van het meetoppervlakte tot de meetafstand wordt de optische verhouding genoemd. Standaard heeft een temperatuurmeter vaak een optische verhouding van 1:1, dit is bij instap meters. De meters in het topsegment kunnen een verhouding 1:50 hebben. Het voordeel van een grotere verhouding, zoals bij de topsegment meters, is dat je op een grote afstand toch een klein oppervlak kunt meten.

Factor 2: De emissiefactor

De mate van reflectie wordt bepaald door het soort oppervlakte. Is een oppervlakte dof of mat, wordt er minder infrarood licht gereflecteerd. Terwijl wanneer een oppervlakte meer glanst wordt er veel infrarood licht gereflecteerd. De mate van reflectie wordt weergegeven aan de hand van de emissiefactor. Hoe meer spiegeling het oppervlakte heeft, hoe hoger deze factor. Topsegment temperatuurmeters beschikken vaak over een mogelijkheid om de emissiefactor te corrigeren. Bij het meten is het belangrijk dat er geen andere warmtebronnen aanwezig zijn die stralen op het te meten object. Deze warmtebronnen verstoren de meting.

Stof: Emissiefactor:
Huid 0,98
Water 0,92 - 0,96
IJs 0,96 - 0,98
Asfalt en teer 0,95 - 1,00
Plastic 0,90 - 1,00
Zwart rubber 0,94
Verf 0,80 - 0,97
Glas 0,85 - 1,00
Keramiek 0,80 - 0,94
Cement 0,96
Beton 0,94
Hout 0,80 - 0,90
Staal, geoxideerd 0,80
IJzer, geoxideerd 0,78 - 0,84
Rood koper, geoxideerd 0,78
Messing, geoxideerd 0,56 - 0,64
Gerold roestvast staal 0,45
Aluminium, geoxideerd 0,40
Zink, gegalvaniseerd 0,28
Rood koper, diffuus 0,22
Messing, gepolijst 0,05
IJzer, niet geoxideerd 0,05
Rood koper, gepolijst 0,02 - 0,07

Let op: De eenvoudige thermometers hebben een standaard ingestelde waarde van 0,95.

Factor 3: De richtlaser

Met een richtlaser is het duidelijk te zien welk oppervlak je meet. Goede camera’s hebben, als verschil met eenvoudige camera’s, wel een richtlaser. Topcamera’s kunnen zelfs uitgerust zijn met twee richtlasers. Door gebruik te maken van twee lasers kan het hele bereik worden gemarkeerd. Richtlasers komt het gebruiksgemak ten goede.

Factor 4: Het temperatuurbereik

Het temperatuurbereik moet aansluiten met wat je met de infrarood temperatuurmeter wilt meten.


Gerelateerde producten



Temperatuurprobe

Temperatuurprobes Elektramat

Temperatuurprobes zetten de gemeten temperatuur om in een uit te lezen elektrisch signaal. De temperatuur kan dan gecontroleerd en eventueel geregeld worden. Elektramat biedt verschillende temperatuurprobes aan.

Luchtvoeler

De stalen luchtvoeler van Elektramat is zeer geschikt voor nauwkeurige temperatuurmetingen. De luchtvoeler is met een pen uitgevoerd, waar een meting mee uit te voeren is. Het meetbereik is -50 tot en met 900 °C. De lengte van de sonde is 12,5 meter en de voeler heeft een aansluitkabel van één meter. Elektramat biedt luchtvoelers aan van het merk UNI-T.

Vloeistofvoeler

Ook de vloeistofvoeler is met een pen uitgevoerd, waar een meting mee uit te voeren is. Het meetbereik is -50 tot en met 500 °C. De lengte van de sonde is 18 meter en de voeler heeft een aansluitkabel van één meter. Elektramat biedt vloeistofvoelers aan van het merk UNI-T.

Oppervlaktevoeler

Een oppervlaktevoeler hoort bij de productgroep van temperatuursondes. De oppervlaktevoeler is net als de lucht- en vloeistofvoeler met een pen uitgevoerd, waar een meting mee uit te voeren is. Het is van staal en heeft een meetbereik van -50 tot en met 500 °C. De lengte van de sonde is 12,5 meter en de voeler heeft een aansluitkabel van één meter. Elektramat biedt oppervlaktevoelers aan van het merk UNI-T.

Alle temperatuurprobes zien?

Klik hier om alle temperatuurprobes te zien

Draagtas

Een draagtas is handig om digitale multimeter op te bergen. De tas is van kunststof. De afmetingen zijn 21,8 cm hoog, 12,8 cm breed en 6,4 cm diep. Elektramat biedt draagtassen aan van het merk Fluke.


Heb je vragen over de beschreven temperatuurmeter of probes? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Alle type temperatuurmeters en probes zien?

Klik hier om alle temperatuurmeters en probes te zien