Stroomtang gebruiken

3 minuten lezen

Stroomtang Elektramat

Een stroomtang, ook wel amperetang genoemd, is een combinatie van een digitale multimeter en een stroomsensor. Met amperetangen kun je stroom meten. Met de scharnierende bek is het mogelijk om op elk punt in een elektrische installatie rond een draad, kabel of andere geleider hoeveelheid stroom te meten. Dit meten is mogelijk zonder de stroomkring los te koppelen of deze spanningsloos te maken. Elektramat biedt stroomtangen van verschillende merken aan zoals: FlukeKyoritsu en UNI-T.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Stroomtang gebruiken

De harde bek van de stroomtang is opgebouwd uit ferriet met een kunststof mantel. De bek is speciaal ontwikkeld om een magnetisch veld te detecteren, te controleren en te meten. Dit veld wordt gegenereerd als er stroom door een geleider loopt waar omheen de bek is geplaatst.


Meten met een stroomtang

Tegenwoordig hebben stroomtangen in sommige gevallen meer meetfuncties dan alleen de mogelijkheid om stroom te meten. Daarnaast hebben moderne tangen grotere nauwkeurigheid. De meeste (standaard) stroomtangen kunnen spanning, doorgang en weerstand meten.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruiken van de stroomtangen. Door deze voordelen zijn de tangen populair geworden:
- Veiligheid. Door gebruik te maken van een stroomtang hoeft een elektricien voor een stroommeting niet terug te vallen op een ouderwetse manier van meten. Bij de ouderwetse manier werd in de kabel gesneden om zo de meetsnoeren van een meter in de stroomkring te bevestigen. Daarnaast hoeft de scharnierende bek van een stroomtang de geleider niet aan te raken tijdens de meting.
- Gemak. Tijdens een meting met een stroomtang is het niet nodig de stroomkring uit te schakelen.

Alle stroomtangen zien? Klik hier om alle stroomtangen te zien

Hoe werkt een stroomtang?

1. Stroomdetecterende bek. De uitlijning markeringen op de bek: Dit wordt gebruikt om aan de nauwkeurigheids specificaties te voldoen. Een geleider moet worden uitgelijnd met deze markeringen
2. Ontgrendelingshendel van de bek
3. Nulsteltoets: verwijderd de DC-offset uit gelijkstroommetingen. Dient ook als shift-toets voor de draaiknop om de gele functies rond de draaiknop te selecteren
4. Inschakelstroomtoets
5. Ingang voor een flexibele stroomtang
6. Gemeenschappelijke ingang
7. Volt/ohm-ingang
8. Min/Max-toets: Bij de eerste keer indrukken toont het display de maximale invoer. Bij twee keer drukken wordt de minimuminvoer weergegeven. Bij drie keer drukken wordt de gemiddelde invoer getoond. Dit werkt in de stand voor stroom, spanning en frequentie
9. Aanzetten van de achtergrondverlichting
10. Display
11. Draaiknop om de tang in te stellen
12. Vingerbescherming, om de vingers te beschermen tegen schokken

Stroomtang Elektramat

 

Aardlekstroomtang

Naast de normale stroomtangen kun je er voor kiezen om een aardlekstroomtang te gebruiken. In tegenstelling tot een normale stroomtang kunnen, door de speciale constructie van deze tang, zeer kleine stromen en verschillen gemeten worden. De aardlekstroomtang kan wissel- en verschilstromen met zeer hoge resolutie van 10 µA tot 40 mA meten. Hierdoor is het mogelijk om aardlekstroom van een installatie of apparaat te meten. De tang is voorzien van een ergomische behuizing en een ruime bekopening.


Heb je vragen over stroomtangen? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

 

 

Alle stroomtangen zien? Klik hier om alle stroomtangen te zien

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 6 november 2024 om 11:30
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...