Verzwaren van de groepenkast

5 minuten lezen

Wat is een verzwaring van de groepenkast

Een verzwaring van de groepenkast houdt in dat de huidige 1 fase aansluiting van je groepenkast vervangen wordt door een 3 fase aansluiting of dat je van 1x24A naar bijvoorbeeld1x35A gaat. Dit betekent dat je meer stroom kunt verbruiken dan voorheen. Een 3 fase aansluiting levert meer vermogen en je krijgt minder snel te maken met overbelasting. Meer weten over het verschil tussen 1 fase en 3 fase? Lees dan ons kennisbank artikel: Verschil 1 fase 3 fase groepenkast.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Welke aansluiting heb jij?

Er zijn een aantal verschillen waaraan je kunt zien of je een 1 fase of 3 fase groepenkast hebt.

KWh meter

Aan de kWh meter kun je zien welke fase groepenkast jij hebt. Bij een 1 fase staat 220/230V op de kWh meter en bij 3 fase staat 380/400V of 380V vermeld op de kWh meter.

Je kunt eenvoudig het verschil tussen 1 en 3 fase kWh meters herkennen aan deze symbolen:
Fasen kWh meter

Draden groepenkast

Je kan het aantal fasen ook herkennen aan de hoeveelheid draden die onderuit de groepenkast komen. Komen er twee draden uit, dan heb je een 1 fase groepenkast. Komen er echter vier draden onderuit de groepenkast? Dan heb je geen 1 fase, maar een 3 fase groepenkast. Er zijn installaties die met 3 of 5 draden vanuit het energiebedrijf zijn aangesloten.

Hoofdschakelaar

In de meeste installaties voor 1997 zijn de 1 fase aansluitingen vaak zonder hoofdschakelaar uitgevoerd. Een 3 fase installatie heeft altijd een hoofdschakelaar.

Het is ook mogelijk om te kijken naar de hoofdschakelaar om te weten welke fase groepenkast jij hebt. In een 1 fase groepenkast zit een 2-polige hoofdschakelaar gemonteerd. Bij een 3 fase groepenkast is dit altijd een 4-polige hoofdschakelaar.

    Hoofdschakelaar 2-polig         Hoofdschakelaar 4-polig

Hoeveelheid ampère

Je kunt ook zien hoeveel ampère (A) in de groepenkast aanwezig is, daarvoor zijn drie mogelijkheden:

  1. Een smeltzekering, hierop staat de waarde vermeld, indien toegankelijk.
  2. Een installatieautomaat, daar staat naast het hendeltje een tekst waarin het aantal ampère staat vermeld.
  3. Opvragen bij je energieleverancier.

Wanneer moet ik mijn groepenkast verzwaren?

Bij aanschaf van grote verbruikers, denk hierbij aan een inductiekookplaat, elektrische auto of PV installatie (meer terugleveren dan aangesloten is) kan het interessant zijn om verzwaring aan te vragen. Stel je hebt een elektrische auto, dan wil je natuurlijk niet 's ochtends de auto starten en zien dat deze maar voor 60% opgeladen is.

Via mijnaasluiting.nl waar meerdere netbeheerders op zijn aangesloten kun je eenvoudig een aanvraag indienen voor het verzwaren van je aansluiting.

Om de verzwaring mogelijk te maken, kun je bij ons een groepenkast bestellen met bijbehorende montage. Heb je hulp nodig met het samenstellen van de kast? Wij helpen je graag telefonisch of via een offerteaanvraag verder.

De 3 fase groepenkast kan tijdelijk op een 1 fase aansluiting worden aangesloten middels een brug die wij onder de hoofdschakelaar monteren. Het is tegenwoordig namelijk verplicht dat er een 3 fase groepenkast hangt, voordat de netbeheerder komt om de verzwaring aan te leggen. Je kan in sommige gevallen ook de groepenkast die op dit moment in je woning hangt laten ombouwen tot een 3 fase.

Wat kost een verzwaring van je groepenkast?

Door gebruik te maken van een EAN code kun je de aansluiting van de groepenkast opvragen. Deze code staat onder de barcode op de kWh meter.

De kosten voor het verzwaren van de groepenkast variëren. De netbeheerder rekent gemiddeld een bedrag van ongeveer € 300,-. Er kan echter een meerprijs worden berekend voor punten als boringen, straatwerk etc. Pin je dus niet vast op dit bedrag. Daarnaast heb je nog de servicekosten van de installateur en de eventuele aanschaf van een nieuwe 3 fase groepenkast.

De kosten voor een verzwaring, inclusief montage en een nieuwe groepenkast kan al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Informeer bij je netbeheerder en een installateur wat er in jouw situatie moet gebeuren. Zodat je van tevoren weet hoeveel deze klus je gaat kosten.

Laadstations geschikt voor 1 en 3 fase groepenkast

Je kunt bij ons verschillende soorten laadstations aanschaffen. Onze laadstations zijn zowel op 1 als 3 fase aan te sluiten. Heb jij nu nog een 1 fase aansluiting dan kun je hier al wel een laadstation op aansluiten, zodra de verzwaring is gerealiseerd gaat dit omgezet worden naar 3 fase. Denk er wel aan dat de kabel al moet voldoen aan 3 fase en het gewenste laadvermogen.

Onze laadstations werken via statische Load Balancing ofwel via Dynamic Load Balancing. Hoe werkt dit?

Statische Load Balancing

Dit is eigenlijk de basis variant, hierbij kan je zelf middels een dip-switch module in het laadstation instellen op welk vermogen je wil laden. Dit kan op 10, 16, 20, 25 of 32A (afhankelijk van wat er thuis of op bedrijf mogelijk is). Het laadvermogen past zich automatisch aan op 1 of 3 fase. Dat komt door de mode 3 (slimme connectie tussen laadpaal en auto) Dit laadstation is dus bij zowel 1 fase als 3 fase te gebruiken. Interesse? Vraag een offerte aan via: offerte, of stel zelf je laadpaal samen in onze laadpaal generator.

Dynamic Load Balancing

Bij Dynamic Load Balancing wordt het beschikbare vermogen aan stroom in je woning gelijkmatig verdeeld over je laadpaal en de verbruikende apparaten in huis. Heb je bijvoorbeeld een inductiekookplaat en een quooker kraan die veel stroom kunnen vragen? Dan kan je op bepaalde piekmomenten veel stroom verbruiken waardoor in combinatie met de laadpaal de stoppen door kunnen slaan. Dynamic Load Balancing balanceert die stroom en verlaagt dan automatisch het laadvermogen naar de auto waardoor overbelasting wordt voorkomen. Je voorkomt dus overbelasting en kan je elektrische auto direct thuis al aan de lader leggen.

Interesse in een laadpaal met Dynamic Load Balancing? Lees hier meer en bekijk welke opties er zijn. Je schaft bij ons al een laadstation met Dynamic Load Balancing aan

voor € 1249,- incl. BTW en montage.

 

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 4 december 2024 om 08:00
Gecontroleerd door: Jeffrey Olde Meierink Technisch specialist
x
loader
Bezig met laden...