Message here Uitloggen
Menu

Verschil 1 fase 3 fase groepenkast

Inleiding

Groepenkasten zijn er in verschillende soorten, merken en maten. Op het moment dat je een groepenkast wilt aanschaffen dan is het van belang dat je weet of je een 1 fase of 3 fase groepenkast nodig hebt. Hieronder zal uitgelegd worden 1) Wat is een 1 fase groepenkast? 2) Wat is een 3 fase groepenkast? 3) Wat zijn de verschillen tussen beide varianten? 4) Hoe weet ik welke groepenkast ik nodig heb? Uiteindelijk hopen wij dat het inzichtelijk is wat het verschil is tussen een 1 fase en 3 fase groepenkast.

Opties

Weet je al welke groepenkast je nodig hebt, dan kun je hieronder een keuze maken uit een van de fasen:

1 fase groepenkast

Voor 220/230V

3 fase groepenkast

Geschikt voor krachtstroom

 

Wat is een 1 fase groepenkast

Voordat het verschil tussen beide groepenkasten uitgelegd kan worden, is het van belang om te weten wat een 1 fase groepenkast eigenlijk is. Deze groepenkast is, onafhankelijk van het merk, een type waarin 2-polige aardlekschakelaars en een 2- polige hoofdschakelaar worden geplaatst. 

Deze componenten herken je aan het feit dat deze twee modules breed zijn. Twee modules staan gelijk aan 36 mm. Deze groepenkast wordt gebruikt bij 1 fase aansluitingen in woonhuizen en andere panden.

De 3 fase variant 

Nu beschreven is wat een 1 fase groepenkast is, geven wij je aan hoe de 3 fase groepenkast herkent. Dit type is voorzien van dezelfde aardlekschakelaars (2P), maar een bredere hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar zijn 4-polig. De breedte is 72 mm en per component neemt dit vier modules in beslag.

In de 3 fase variant kun je tevens een krachtgroep plaatsen. Dit is een 3P+N (3-polig + nul) automaat, geschikt voor een krachtaansluiting. Deze automaat dient ook aangesloten te worden achter een aardlekschakelaar, echter dit is een 4-polige variant (4P). Het verschil tussen een 1 fase en 3 fase groepenkast is onder andere het feit dat er in een 1 fase groepenkast geen krachtgroep kan zitten.

De verschillen

Wellicht dat je je het volgende afvraagt: “Heb ik in mijn woning een 1 fase of 3 fase groepenkast?” Lees hieronder het antwoord.

Je kunt het aantal fasen herkennen aan een tweetal punten. Wanneer er twee draden onderuit de groepenkast komen, dan heb je een 1 fase groepenkast. Komen er echter vier draden onderuit de groepenkast? Dan heb je geen 1 fase, maar 3 fase groepenkast.

Naast aan het aantal draden kun je het aantal fasen ook herkennen aan de aangegeven aansluiting bij je op de kWh meter in de meterkast. De volgende waarden staan voor een 1 fase aansluiting: 220/230V.

Staat er echter 3x220/230V of 380/400V? Deze waarden geven aan dat je een 3 fase aansluiting hebt.

Wat is geschikt in mijn situatie

Op het moment dat je gaat verbouwen, verhuizen of je hebt simpelweg een nieuwe groepenkast nodig, maar je wilt weten wat voor een type, dan dien je te letten op de hierboven beschreven punten.

Je kunt kijken naar de hoeveelheid kabels onderaan de huidige groepenkast, maar wij raden je ook aan om op je meter in de meterkast te kijken. Daarnaast kun je altijd een expert raadplegen. Een expert kan altijd voor je nakijken hoe je situatie er uit ziet en tevens adviseren over een nieuwe 1 fase of 3 fase groepenkast.

Gerelateerde producten

Je keuze kunnen maken?

Kijk dan op de onderstaande pagina's welke het meest geschikt is voor je situatie.

1 fase groepenkasten 3 fase groepenkasten
Een 1 fase groepenkast is voorzien van 2 polige aardlekbeveiliging en hoofdschakelaar Een 3 fase groepenkast is te herkennen aan de 4 polige automaten.

 

3 Fase groepenkast aansluiten

Een erkende installateur kan op een professionele wijze je 3 fase groepenkast aansluiten. Het is van belang dat de groepenkast op juiste wijze aangesloten wordt, zodat je er verder geen omkijken meer naar hebt en alle aangesloten apparaten en installaties naar behoren werken.