Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Noppenplaten toepassen is een populaire en eenvoudige manier om vloerverwarming aan te leggen. Een noppenplaat vloerverwarmingssysteem is geschikt om te gebruiken bij droogbouw. Als afwerking, na installatie, kan een smeervloer van speciaal vulmiddel gebruikt worden.
Vloerverwarming met noppenplaten zijn te krijgen in verschillende diktes: 16 mm, 32 mm of 48 mm. Je kunt kiezen uit noppenplaten zonder isolatie, met 1 cm isolatie of met 3 cm isolatie. Per situatie is afhankelijk wat het meest geschikt is. De platen geven een goede warmte-isolatie. De noppenplaat vloerverwarming heeft een schone, vlotte installatie zonder veel overlast en stof. Deze manier van vloerverwarming is vooral geschikt bij ruimtes waar voldoende hoogte beschikbaar is.
De noppenplaat vloerverwarming is enkel geschikt voor afwerking met een zandcement dekvloer. Door het drijven van een vloerverwarmingsbuis is het toepassen van een giet- of anhydrietvloer in combinatie met dit systeem niet mogelijk. In dit kennisbank artikel is te lezen hoe je een noppenplaat vloerverwarming aanlegt.
Je kunt alleen vloerverwarming met noppenplaten plaatsen met behulp van het juiste gereedschap.
Voor deze klus heb je de volgende materialen nodig:
- Een set met buizen voor de vloerverwarming
- Noppenplaten
- Buiskniptang
- Zachte borstel
- Potlood of pen om af te tekenen
- Hamer
- Waterpas
- Randisolatie (eventueel met kleefstrip en folie)
- Afbreekmes
- Vloerbochten
Bij het aanleggen van noppenplaat vloerverwarming moet je kiezen of je dit gaat gebruiken als hoofd- of bijverwarming. De keuze hierin bepaalt de afstand van de buizen bij het aanleggen.
Afstand van de buizen:
- Hoofdverwarming: 10 cm verlegafstand van hart op hart
Vloerverwarming wordt hoofdverwarming wanneer er geen radiatoren, convectoren of overige verwarmingen aanwezig zijn. Het is mogelijk om met vloerverwarming de temperatuur van een ruimte te behalen en maakt bijvoorbeeld radiatoren overbodig.
- Bijverwarming: 15 cm verlegafstand van hart op hart
Wanneer je vloerverwarming gebruikt als bijverwarming dient dit als aanvulling. Je maakt in deze situatie ook gebruik van radiatoren, convectoren of andere verwarmingssoorten. Het is hierdoor mogelijk om met alle verwarmingen bij elkaar de juiste warmtevraag te leveren.
Voer de onderstaande stappen uit om een noppenplaat vloerverwarming aan te leggen.
Voorbereiding:
Stap 1: Ruimte schoonmaken
Als voorbereiding dient de ruimte schoon te worden gemaakt. Zorg dat de vloer schoongeveegd is van stof, scherpe voorwerpen en obstakels. Daarbij is het belangrijk dat de vloer droog is.
Stap 2: Isolatie aanbrengen
Veeg voordat je de randisolatie aanbrengt de onderste 20 cm van de muren af met een zachte borstel. Breng daarna randisolatie aan. Dit dien je te plaatsen langs elke muur die verwarmd wordt. Kies de juiste randisolatie bij de ondergrond waarop je gaat werken. Isolatie aanbrengen is belangrijk omdat dit scheurvorming voorkomt, als gevolg van het uitzetten van de dekvloer.
Alle voorwerpen die in het vloeroppervlak staan moeten ook voorzien worden van randisolatie. Denk hierbij aan pilaren en muren.
Verschillende vloeren:
- Cementdekvloer: Randisolatie met kleefstrip
- Gietvloer: Randisolatie met kleefstrip en folie
Let op: Gebruik je randisolatie met folie? Dan moet de folie aan de vloerzijde zitten en deze naar binnen liggen.
Stap 3: Vloerverwarming verdeler ophangen
Hang de vloerverwarming verdeler op. Zorg dat de onderkant van de verdeler op ongeveer 40 cm boven de vloer geplaatst wordt. Je hebt deze hoogte nodig om voldoende ruimte te hebben om de verdeler aan te sluiten.
Verdeler plaatsen:
De nummers in de tekst over het aansluiten van een verdeler corresponderen met de nummers in de afbeelding.
Stap 4: Noppenplaten plaatsen
Bedek de vloer met noppenplaten waar je de vloerverwarming wil aanleggen.
Let op: Zorg ervoor dat de noppenplaten netjes in elkaar overlopen. Elke plaat heeft een overlapping om dit mogelijk te maken.
Stap 5: Noppenplaten op maat snijden
Snij wanneer nodig de platen op maat. Dit kun je doen door een afbreekmes te gebruiken.
Noppenplaat vloerverwarming leggen:
Hieronder is een vloerverwarming verdeler weergegeven. De nummers in de afbeelding corresponderen met de nummers in de uitleg van het stappenplan.
Stap 1: Verdeler aansluiten (deel 1)
Knip de verwarmingsbuis af. Plaats de wartel, knelring en tule in deze volgorde op de buis. Gebruik de onderste aansluiting (1) van de verdeler als aanvoer. Draai op deze aansluiting de koppeling vast met behulp van een steeksleutel.
Stap 2: Vloerbocht plaatsen (deel 1)
Gebruik een vloerbocht om de buis onder de verdeler netjes een bocht te laten maken, zonder dat deze knikt.
Stap 3: Vloerverwarming leggen
Rol de vloerverwarmingsbuis uit. Druk de buis op de goede positie tussen de noppen vast. Leg de buizen op 10 of 15 cm afstand uit elkaar, in een slakkenhuispatroon. Dit geeft het voordeel dat de aanvoer en retour van water om en om ligt. Dit zorgt voor een ideale warmteverdeling.
Let op: Buig de buizen niet te veel, de buis mag niet knikken. Maak de bocht in het midden van het slakkenhuispatroon niet te krap.
Stap 4: Vloerbocht plaatsen (deel 2)
Wanneer je terug bent bij de verdeler moet je een vloerbocht gebruiken om de buis niet te laten knikken. Leg deze onder de verdeler om een bocht te laten maken.
Stap 5: Verdeler aansluiten (deel 2)
Wanneer je terug bent bij de verdeler kun je de verwarmingsbuis aansluiten. Knip de verwarmingsbuis af. Plaats de wartel, knelring en tule in deze volgorde op de buis. Gebruik de bovenste aansluiting (2) van de verdeler als retour. Draai op deze aansluiting de koppeling vast met behulp van een steeksleutel.
Stap 6: Thermostaatknop plaatsen
Plaats de thermostaatknop (3) op de aanvoer voetventiel van de verdeler. Deze bevindt zich aan de rechterbovenzijde op de verdeler. Draai de beschermknop van het voetventiel af. Draai vervolgens de thermostaatknop met de hand erop. Zorg dat de knop op maximaal 40 °C ingesteld staat.
Stap 7: Capillair plaatsen
Plaats de capillair (4) rechtsonder in de verdeler. Doe dit in de daarvoor bestemde buisvoeler.
Een capillair is een dunne buis die gevuld is met een vloeistof. Bijvoorbeeld gas of een speciale olie. Wanneer de temperatuur in de ruimte verandert krimpt of expandeert het capillair. Hierdoor wordt de thermostaatknop geactiveerd om de hoeveelheid warmte die de radiator afgeeft aan te passen.
Vloerverwarming testen:
Sluit de verdeler met de stekker aan op een wandcontactdoos. Test of de verdeler en vloerverwarming naar behoren werkt.
Heb je vragen over het aanleggen van vloerverwarming met noppenplaten of wens je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.