Message here Uitloggen
Menu

Wat is een installatieautomaat?

Installatieautomaat


Inleiding

Een installatieautomaat wordt ook wel een “installatiegroep”, "lichtgroep" of “groep” genoemd. Installatieautomaten zijn de meest voorkomende componenten in een groepenkast. Installatieautomaten zijn de componenten waarop je je elektrische installaties (onder andere een vaatwasser) op aansluit. Een overzicht van apparaten die je op een installatieautomaat aansluit, vind je verderop in dit artikel.

Hoe werkt een installatieautomaat?

De installatieautomaat dient voornamelijk als beveiliging van de elektrische installaties in een woning of bedrijfspand. Op het moment dat er kortsluiting plaats vindt, zal de automaat de omloop van elektriciteit onderbreken. Door het onderbreken van de elektriciteit, zullen de installaties (aangesloten op de betreffende groep) beveiligd worden.

Een installatieautomaat werkt ook altijd in combinatie met een aardlekschakelaar. De automaat wordt aangesloten op een 2-polige aardlekschakelaar in verband met aardlekbeveiliging. De nieuwste NEN1010 norm geeft aan dat installatieautomaten in een 3 fase groepenkast niet meer op een 3 fase aardlekschakelaar (4-polige variant) aangesloten mogen worden. Houd hier rekening mee bij het bestellen van een nieuwe groepenkast.

Wat is de meest gebruikte installatieautomaat?

Installatiegroepen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan verschillen op het gebied van de uitschakelkarakteristiek, ampere en aantal polen. Allereerst is het van belang om te weten dat de installatieautomaat in groepenkasten 1P+N dient te zijn. Er zijn tevens 1P en 2P automaten beschikbaar. Ben je toevallig op zoek naar de 1-polige of 2-polige groepen? Deze vind je bij de industriële groepen.

Zoals aangegeven verschillen lichtgroepen eveneens op basis van de uitschakelkarakteristieken. Elektramat levert je groepen met een B-karakteristiek en C-karakteristiek. Voor huisinstallaties zijn de meest voorkomende varianten een B-karakteristiek type. Deze typen schakelen sneller uit dan een C-karakteristiek automaat.

Om de gestelde vraag: "Wat is de meeste gebruikte installatieautomaat?" te beantwoorden. Dit is de 16A (ampere) B-karakteristiek. Deze automaten worden in de meeste situaties toegepast. Naast de 16A varianten, zijn eveneens de volgende amperes beschikbaar:

  • 6A
  • 10A
  • 20A
  • 25A
  • 32A

Afhankelijk van de betreffende situatie, is een geschikte installatieautomaat verkrijgbaar.

Apparaten aansluiten op een groep

Naast de eerder beschreven vaatwasser, dienen diverse andere apparaten aangesloten te worden op een (aparte) groep. De hoeveelheid installatieautomaten in een groepenkast zijn gebaseerd op de hoeveelheid lichtpunten en apparaten. De onderstaande apparaten dien je op een aparte groep aan te sluiten:

- Magnetron
- Wasmachine
- Wasdroger
- Oven
- Kokend waterkraan
- Inductiekookplaat tot en met een vermogen van 7.300 watt (7,3 kW)
- Laadpaal elektrische auto tot en met een vermogen van 3.600 watt (3,6 kW)
- Zonnepanelen tot en met 3.600 WP (Wattpiek, het vermogen van zonnepanelen)

Apparaten met een vermogen hoger dan 2.000 watt vereisen een aparte installatieautomaat.

Automaten is een groepenkast

Installatieautomaten zijn voorzien in zowel 1 fase als 3 fase groepenkasten. Deze automaten dienen altijd aangesloten te worden op een aardlekschakelaar 2P. Je kunt zelf ook een groepenkast uitbreiden met nieuwe (of extra) groepen indien je bijvoorbeeld een magnetron of kokend waterkraan hebt aangeschaft. De groepenkast in de meterkast kun je voorzien van een groep door deze te bedraden met 4 mm² zwart aansluitdraad. 
Let op: Wanneer je uitbreidingen en/of aanpassingen gaat doen, schakel altijd de stroom uit.

KEMA-KEUR

Installatieautomaten dienen, evenals alle andere componenten in de groepenkast, van hoogwaardige kwaliteit te zijn in verband met de veiligheid van de installaties. Het KEMA-KEUR is het keurmerk voor elektrische installaties. Wanneer je een installatiegroep of ander component wilt aanschaffen, kijk dan altijd of deze producten voorzien zijn van het KEMA-KEUR.


Wanneer je graag meer informatie wenst over de aansluiting of vervanging van een groep, kun je contact opnemen met een van de medewerkers van Elektramat.nl via 088 - 51 11 600 of door een e-mail te sturen naar [email protected].Gerelateerde producten