Message here Uitloggen
Menu

Wat is een serieschakeling?

Inleiding

Een serieschakelaar is een dubbele schakelaar waarmee bijvoorbeeld de lamp boven het aanrecht en de lamp boven de eettafel in- en uitgeschakeld kan worden. Een serieschakelaar wordt gebruikt door middel van een schakelaar met dubbele wip-knop.

Klik op serieschakelaar aansluiten om de video te bekijken hoe je een serieschakelaar moet aansluiten.

Hoe werkt een serieschakeling?

Een serieschakeling bedient twee lichtpunten vanaf één plaats in het pand. In een serieschakeling staan de componenten (lampen) achter elkaar.

De serieschakeling functioneert alleen indien er een serieschakelaar in de faseleiding is geplaatst. Op deze wijze kun je met de betreffend schakelaar alle componenten tegelijkertijd aan- en uitschakelen. Als de stroomkring onderbroken wordt, stopt de elektrische stroomtoevoer en gaan alle componenten in de serieschakeling uit.

Waar pas ik een serieschakelaar toe?

Meestal wordt een serieschakeling toegepast in kleine ruimtes waar meerdere lichtpunten aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan een keuken waar de verlichting boven het werkblad en de verlichting boven de eethoek op één plaats geschakeld moet worden. Een ander veel voorkomende situatie is het tegelijkertijd schakelen van verlichting in kantoorruimtes.

Nu aangeven is hoe het werkt, wat het is en waar het toe te passen is, beschrijven wij hieronder de stappen die je dient te doorlopen om een serieschakelaar aan te sluiten.

Benodigdheden voor de aansluiting van de schakelaar

Om een serieschakelaar aan te sluiten heb je de volgende artikelen en materialen nodig:

Vier delen draad (lengte is afhankelijk van de te overbruggen afstand):

  • Blauw draad 2,5 mm² (nuldraad)
  • Bruin draad 2,5 mm² (fasedraad)
  • Geel/groen draad 2,5 mm² (aardedraad)
  • Zwart draad 1,5 mm² (schakeldraad)

Moet je nog eerst een elektriciteitsleiding of inbouwdoos monteren of elektriciteitsleiding aanleggen lees dan eerst de de bijbehorende handleiding(en).

Stappenplan voor de aansluiting van een serieschakelaar


Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je de groep waarmee je bezig gaat spanningsloos maakt. Ben je er niet zeker van welke groep je gebruikt? Ga dan altijd voor veiligheid en zet de aardlekschakelaar of zelfs de hoofdschakelaar om.

Stappenplan serieschakeling maken

*Bedradingsschema

Stap 2: Bedrading fasedraad
Sluit de binnenkomende bruine fasedraad vanuit de centraaldoos aan op markering L van het basiselement.

Stap 3: Bedrading eerste schakeldraad
Sluit de zwarte schakeldraad, die vertrekt naar de eerste lamp die geschakeld moet worden aan op markering 1 van het basiselement.

Stap 4: Bedrading tweede schakeldraad
Sluit de zwarte schakeldraad, die vertrekt naar de tweede lamp die je wil schakelen aan op markering 2 van het basiselement.

Stap 5: Bedrading nuldraad
Verbind de binnenkomende blauwe nuldraden vanuit de centraaldoos met de eerste en tweede lamp door middel van een 3-voudige lasklem.

Stap 6: Bedrading aarde
Verbind de binnenkomende groen/gele draden vanuit de centraaldoos met de eerste en tweede lamp door middel van een 3-voudige lasklem.

Stap 7: Plaats bedieningselement
Plaats het bedieningselement op het basiselement.

Stap 8: Spanning inschakelen
Je bent klaar met de aansluiting en kunt de spanning weer inschakelen, dit doe je door de installatie- of hoofdschakelaar weer om te zetten.


Heb je nog vragen over het aansluiten van een serieschakelaar of wil je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten