Message here Uitloggen
Menu

Wat is KEMA-KEUR?

Inleiding

Zoals de naam KEMA-KEUR al doet vermoeden, betreft het een keurmerk. Het is van oorsprong een Nederlands keurmerk, maar tegenwoordig is het in handen van het Europese bedrijf DEKRA. KEMA staat voor Keuring Elektronische Materialen Arnhem. Het keurmerk tref je onder andere aan op een aardlekautomaatYMVK kabel en neopreen kabel.

Wat houdt het KEMA-KEUR precies in?

Het KEMA-KEUR garandeert dat je elektrische eindproduct veilig is. Fabrikanten laten hun producten door DEKRA keuren en mogen vervolgens wel of niet het keurmerk voeren. Het voeren hiervan biedt de volgende voordelen:

  •        Beperking van productrisico’s
  •        Sterke internationale reputatie
  •        Wereldwijde erkenning
  •        Uitsluiten van financiële risico’s


Het KEMA-KEUR heeft uitsluitend betrekking op de veiligheid van producten. Het keurmerk zegt niets over:

  •        Uitstoot of afval
  •        Energiezuinigheid
  •        Verwerkte grondstoffen

Wie voert het KEMA-KEUR?

Het voeren van het keurmerk is niet verplicht. Toch voeren veel elektrotechnische fabrikanten het keurmerk. Dit valt hoofdzakelijk te verklaren doordat fabrikanten en bedrijven het keurmerk gebruiken om veiligheid en betrouwbaarheid aan te duiden. Fabrikanten die het KEMA-KEUR voeren worden doorlopend door DEKRA gemonitord. Hierbij wordt gekeken of de producten én de productieplaats voldoen aan de veiligheidsnormen.

Ieder Europees land heeft een instantie met als taak het vertrouwen in de kwaliteit van producten en diensten te rechtvaardigen. Het KEMA-KEUR wordt voor Nederland geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA). De RvA wordt ook wel het keurmerk voor de keurmerken genoemd.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over KEMA-KEUR? Bel ons gerust op 088 - 51 11 600, of stuur een e-mail naar [email protected], onze medewerkers staan je graag te woord.