Message here Uitloggen
Menu

Zonnepanelen aansluiten

Zonnepaneel Elektramat

Inleiding

Vandaag de dag is het gebruik van energiebronnen, zoals zonne-energie, een hotitem. Zonnepanelen dragen bij aan het opwekken van alternatieve energie. Doordat zonnepanelen het hele jaar door van waarde kunnen zijn, ongeacht enkele bewolkte dagen in een jaar, kunnen zonnepanelen ook voor de huishoudens in Nederland van nut zijn.

Wil je zonnepanelen aansluiten? Je dient hiervoor rekening te houden met bepaalde punten. 

Vrije automaat

Zonnepanelen aansluiten doe je op een vrije automaat in de groepenkast. Het is van belang dat de zonnepanelen aangesloten worden op een vrije automaat onder andere vanwege het feit dat er geen andere installaties tussen de omvormer en de groepenkast mogen zitten. Eigenlijk sluit je niet de zonnepanelen aan op de automaat, maar de omvormer.

Ga je meer dan drie zonnepanelen aansluiten? Let op dat je een nieuwe installatiekabel vanaf de omvormer aansluit op de automaat in de groepenkast. 

PV-verdeler

De nieuwe (vrije) automaat, zoals hierboven beschreven, kan zowel in de groepenkast geplaatst worden als in een daarvoor bestemde PV-verdeler, ook wel zonne-energie verdeelkast genoemd.

Op de automaat in de PV-verdeler kan je zonnepanelen aansluiten, maar eveneens een contactdoos (stopcontact) in plaatsen om apparaten als een wasmachine of wasdroger op aan te sluiten. Lees alles over PV-verdelers in dit artikel: 
Alles over de PV-verdelerHieronder zie je een voorbeeld van een PV-verdeler:

Zonnepanelen aansluiten door middel van een pv-verdeler

Overbelasting beveiliging

Zonnepanelen aansluiten dient veilig te gebeuren. Het is van groot belang dat je zorgt dat de apparaten in de woning en/of het bedrijfspand zijn beveiligd tegen overbelasting.

Deze beveiliging realiseer je door een vrije automaat (in de zonne-energie verdeelkast of groepenkast). Hierdoor worden kabels en diverse apparaten niet overbelast en is de omvormer afzonderlijk aangesloten op de betreffende automaat.


Wil je graag specifieke informatie over de betreffende omvormer, kabels en uit te voeren werkzaamheden omtrent zonnepanelen aansluiten? Je kunt ons vragen stellen via 088 - 51 11 600 of per e-mail ([email protected]). Wij leveren je de solar kabel, MC4 connectoren, omvormers, installatiekabels en automaten om zonnepanelen aan te sluiten.

Gerelateerde producten