Krachtgroep

De krachtgroep is een noodzakelijk component in de groepenkast, wanneer je gebruik gaat maken van krachtstroom. Krachtstroom wordt gebruikt in 3 fase aansluitingen voor apparatuur met een vermogen hoger dan 7,3 kW. Wil je alles weten over krachtstroom stekkers? Lees er alles over in dit artikel: Krachtstroom stekker aansluiten.

Belangrijk: Een krachtgroep is alleen geschikt voor groepenkasten met een 3 fase aansluiting.


Wat is krachtstroom?

Krachtstroom wordt gebruikt voor apparaten die meer elektriciteit verbruiken en spanning vragen dan 230 volt. Meestal zijn dit zware industriële apparaten of compressoren, maar in een thuissituatie kan het ook gaan om een sauna of bubbelbad.

Krachtstroom zorgt voor een spanning van 400 volt en staat ook bekend als draaistroom. Draaistroom, krachtstroom of driefasespanning wordt opgewekt door een generator met drie magneetvelden die zorgen dat een rotor een 360 graden omwenteling maakt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een krachtgroep?

Let bij de aanschaf op onderstaande producteigenschappen.

Afschakelkarakteristiek
Elektramat biedt de keuze tussen afschakelkarakteristiek B of C. De B-karakteristiek schakelt uit bij kleine stromen, zoals bij een elektrische verwarming, boiler en elektrisch fornuis. De C-karakteristiek schakelt uit bij middelgrote stromen.

Denk bij middelgrote stromen aan:

  • Wasmachines
  • Koelkasten
  • Vriezers
  • Industriele verlichting

Begrenzingsklasse
Alle krachtgroepen die Elektramat verkoopt, zijn voorzien van begrenzingsklasse 3. Dit is de strengste beschermingsklasse en is verplicht voor huishoudelijke installaties.

Stootspanningsvastheid
Stootspanningsvastheid is de mate waarin de isolatie van apparatuur bestand is tegen overspanningen door blikseminslag.

Component breedte
Dit component is altijd vier modules breed. Dat staat gelijk aan 72 mm. Zorg dus dat je vier vrije modules in je groepenkast hebt, voordat je een krachtgroep aanschaft.

Krachtgroep aansluiten achter 4-polige aardlekschakelaar

Dit component kan worden aangesloten op een 4-polige aardlekschakelaar. Heb je geen aansluitmogelijkheid op de aardlekschakelaar, dan dien je een nieuwe aardlekschakelaar te plaatsen.

Wat kost een krachtstroom aansluiting?

In de meeste woonhuizen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroomapparatuur en om deze reden is er vaak geen krachtstroomaansluiting. Vraag je netbeheerder naar de mogelijkheden. De kosten van de geleverde stroom blijven gelijk bij krachtstroom. Wel gebruikt een apparaat op krachtstroom meer elektriciteit, waardoor de energierekening alsnog omhoog kan gaan.

Meest verkochte producten

Wij hebben de drie meest verkochte producten voor je op een rijtje gezet:

  1. EMAT 16A 3P+N B-kar
  2. Eaton 16A 3P+N B-kar
  3. ABB 16A 3P+N B-kar

Waarom Elektramat?
Wanneer je bij Elektramat bestelt, ben je verzekerd van:

  • Altijd scherp geprijsd
  • Levering binnen 24 uur
  • Gratis deskundig en onafhankelijk advies
  • Gratis verzending boven de €100

Heb je nog vragen over krachtstroom toepassingen? Of een algemene vraag? Neem dan contact met ons op via nummer 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected] en één van onze specialisten staat je graag te woord.