Message here Uitloggen
Menu

Hoe pas ik aparte groepen toe?

Installatieautomaat

Inleiding

Wil je alles weten over hoe je aparte groepen toe moet passen? Dan is dit een goed artikel voor jou. Er komen hier verschillende onderwerpen met betrekking tot deze vraag aan bod.

Wat is een groep in een groepenkast?

Laten we eerst kijken wat een groep nou eigenlijk is. Het is een verzameling elektrische apparaten die onderling verbonden zijn. Ze zijn aangesloten op dezelfde installatieautomaat. De installatieautomaat beschermd deze groep tegen schade als er te veel stroom op komt te staan. In het geval van kortsluiting of als de maximale belasting per groep wordt overschreden onderbreekt de automaat het elektrische circuit.

Waarom zijn verschillende groepen nodig?

Er is slechts een maximale belasting per groep mogelijk. Door het gebruik van meerdere groepen voorkom je overbelasting en ontstaat er geen kortsluiting. Het kan zijn dat als je nieuwe apparaten wilt gaan aansluiten, dat je dan extra groepen moet toevoegen. Zo heeft een vaatwasser een aparte groep nodig. Als jouw groepenkast ruimte heeft voor extra groepen dan moet je deze altijd door een elektricien laten aansluiten.

Het is niet toegestaan om meer dan 80% van de maximale capaciteit te gebruiken. In vrijwel alle woonsituaties zijn groepen van 16 ampère toegepast. Een groep van 16 ampère heeft een maximale capaciteit van 3.680 watt (230 Volt vermenigvuldigen met 16 ampère). Door het vermogen van de verschillende apparaten op te tellen, kun je berekenen hoe zwaar de groep wordt belast. Zorg ervoor dat het vermogen van de apparaten altijd lager is dan het maximale vermogen van de groep. Als je de groep overbelast zal de zekering de gehele groep afschakelen.

Hoeveel groepen heb je nodig?

Hoeveel groepen je nodig hebt is afhankelijk van het aantal en het soort apparaten wat je gaat aansluiten in huis. Zoals je hebt kunnen lezen is er een maximale belasting per groep toegestaan. Per aardlekschakelaar in de groepenkast, mag je maximaal vier groepen aansluiten. Er geldt daarnaast een minimum aantal van twee aardlekschakelaars. Hiermee voorkom je dat alle groepen worden uitgeschakeld als één aardlekschakelaar is uitgeschakeld. De aardlekschakelaar kan getest worden of hij nog werkt. Dit doe je door op de testknop te drukken. Als hij hier niet op reageert, dan zal hij vervangen moeten worden.

Aardlekschakelaar testknop

Heeft een vaatwasser een aparte groep nodig?

Volgens de NEN 1010 keuring moeten alle “zware apparaten” aangesloten worden op een aparte groep. Dit zijn apparaten zoals:

  • Oven
  • Wasmachine
  • Vaatwasser
  • Boiler
  • Wasdroger

Deze apparaten hebben allemaal een vermogen hoger dan 2.000 watt. Je kunt dus nooit de oven en de vaatwasser op dezelfde groep aansluiten. Uitzondering op deze regel zijn apparaten die korter dan tien minuten worden gebruikt. Kijk dus goed naar het vermogen van uw “zware apparaten” en vergelijk dit met de maximale capaciteit van de groep.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het toepassen van groepen in jouw groepenkast? Bel ons gerust op 088 - 51 11 600, of stuur een e-mail naar [email protected], onze medewerkers staan je graag te woord!

Gerelateerde producten