Message here Uitloggen
Menu

Busch-Jaeger Busch-dimmer 6523u-102

Inleiding

De Busch-dimmer 6523u-102, ook wel inbouwsokkel of basiselement genoemd, is de vervanger van de populaire 6523u dimmer voor LED verlichting. Op deze pagina vind je alle informatie over dit product. Zo wordt uitgelegd hoe je dit product kunt aansluiten en welke elementen of centraalplaten geschikt zijn. Tot slot vertellen we wat je kunt doen als er problemen optreden.

Uitgelicht: Busch-dimmer 6523u-102

Er staan een hoop cijfers en tekens op een basiselement. In onderstaande afbeelding zie je de betekenis van alle verschillende elementen. Je kunt op de afbeelding klikken voor een grotere weergave. 


6523u-102

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Wat is er veranderd?

Zoals eerder beschreven is dit de vervanger van zijn voorganger. Het product is op veel vlakken veranderd. Op deze pagina bespreken we alle belangrijke aspecten. De dimmer is namelijk voorzien van de laatste technologieën, waardoor er meer mogelijkheden zijn. LED verlichting ontwikkelt zich de laatste jaren razendsnel en de dimmers kunnen natuurlijk niet achterblijven. We hebben de voordelen en veranderingen van dit product ten aanzien van zijn voorganger een rijtje gezet:

 • Zuiniger
 • Hogere (en betere) lichtopbrengst
 • Extra functies
 • Geluidarm
 • Soepelere aansturing

Fase-aansnijding of fase-afsnijding?

Misschien wel het grootste voordeel van deze dimmer is dat dit product zowel fase-aansnijding als fase-afsnijding kan dimmen. Dit is mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van een keuzeschakelaar. Voorheen was alleen fase-aansnijding dimmen mogelijk. Hierdoor is het product geschikt voor een aanzienlijk groter aantal lampen.
Let op: Er zit verschil tussen het nominale vermogen voor LED-belastingen en niet-LED-belastingen. Meer hierover in het overzicht onderaan de pagina.

Hoe zit het met andere verlichtingsvormen?

De dimmer is niet uitsluitend geschikt voor LED verlichting. Dit product kan namelijk ook uitstekend gebruikt worden in combinatie met gloei- of halogeenlampen. Zo is dit product geschikt voor:

 • Gloeilampen
 • 230V halogeengloeilampen
 • Laagvolt halogeenlampen met transformator (elektronisch of conventioneel)
 • Halogeen energiespaarlampen

Let op: Houd bij het gebruik van transformatoren rekening met enige verliezen. Bij conventionele of gewikkelde transformatoren zal dit verlies rond de 20% liggen en bij elektronische transformatoren ligt dit rond de 5%.Met ieder design te gebruiken!

De Busch-dimmer 6523u-102 is te gebruiken in combinatie met alle dimmer-bedieningselementen uit het assortiment van Busch-Jaeger. Als dit niet het geval is, dan is dit specifiek aangegeven. Een voorbeeld hiervan is de Impuls-serie. Vanwege haar unieke eigenschappen en bevestigingsmethode maakt deze serie gebruik van unieke basiselementen.

Bij Elektramat zijn we er trots op het volledige aanbod van Busch-Jaeger te kunnen aanbieden. Door op onderstaande button te klikken kom je terecht bij het overzicht van alle designs van Busch-Jaeger. 

Volledig aanbod Busch-Jaeger schakelmateriaal

Bekijk alles van Busch-Jaeger


Tip:
Weet je niet zeker of dit product geschikt is voor je huidige verlichting? Neem dan contact met ons op. Ervaren specialisten kunnen je adviseren over het meest geschikte product.Extra informatie over de 6523u-102 dimmer:

 • De 6523u-102 dimmer heeft een minimale belasting van 2 watt en een maximale belasting van 100 watt. Zorg dat de aangesloten verlichting binnen de genoemde waarden blijft.
 • Dit basiselement (inbouwsokkel) is zowel geschikt voor draai- als drukdimmers.
 • Te gebruiken voor wisselschakelingen.
 • De dimmer is geoptimaliseerd voor het gebruik van Retrofit LED.
 • Het product is beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting.
 • De dimmer mag in een inbouwdoos gemonteerd worden.
 • De nominale spanning is 230V.
 • De nominale frequentie is 50/60 Hz.
 • Nominale vermogen voor LED is 2 tot 100W.
 • Nominale vermogen andere verlichting 10 tot 250W.
 • Beschermingsgraad: IP20.
 • Product wordt geleverd zonder centraalplaat.
 • Bevestiging met aansluitklemmen.
 • Download de officiële handleiding.


Stappenplan Busch-Jaeger LED-dimmer 6523u-102 aansluiten

Stap 1: Handleiding of instructies lezen 
De belangrijkste stap is dat je de bijgeleverde handleiding of instructies goed doorneemt. Je kunt deze downloaden door iets omhoog te scrollen, daar vind je de download link. Hier vind je een uitgebreid aansluitschema.

Stap 2: Dimmer monteren 
Gebruik het aansluitschema. Controleer of je de juiste installatiedraad gebruikt. De bruine draad gaat rechtstreeks naar de dimmer. De zwarte draad gaat van de dimmer naar de lamp en de blauwe draad gaat direct naar de lamp.

Stap 3: Dimmer afstellen
Nu de dimmer correct gemonteerd is, kun je de dimmer afstellen. Dit doe je door de dimmer zo ver mogelijk tegen de klok in te draaien. Vervolgens draai je de weerstand van de dimmer (met een schroevendraaier) terug. Mocht de verlichting gaan knipperen, schrik dan niet, dit is normaal.

Stap 4: Dimmer terugdraaien
Draai de weerstand van de dimmer langzaam terug. Doe dit net zo lang tot dat de verlichting stabiel blijft branden. Geef de lampen even de tijd en check of ze niet gaan knipperen.

Stap 5: Element plaatsen
Plaats een geschikt bedieningselement over de dimmer en werkt het geheel mooi af met een bijpassend afdekraam. Selecteer altijd afdekramen en bedieningselementen uit één serie.Veelgestelde vragen

Vraag: Kan ik meerdere lampen tegelijk dimmen met deze dimmer?
Antwoord: Ja, dat kan. Hierbij is het belangrijk dat je het totale vermogen weet van alle lampen die je gaat aansluiten. Je berekent het totale vermogen door alle individuele vermogens bij elkaar op te tellen.

Vraag: Sinds ik de Busch-Jaeger 6523u-102 LED-dimmer heb aangesloten knippert mijn verlichting, wat gaat er fout?
Antwoord: Er zijn een aantal dingen wat er fout kan gaan. Vaak heeft het te maken met het feit dat de verlichting onder de maximale belasting zit. LED verlichting is erg zuinig waardoor het minimum niet gehaald wordt, hierdoor kan de verlichting gaan knipperen.

Vraag: Hoe weet ik of mijn huidige verlichting dimbaar is?
Antwoord: Kijk op de verpakking van de verlichting. Heb je deze niet meer? Neem dan contact op met de winkel waar je de verlichting hebt gekocht, meestal kunnen ze je dit gewoon vertellen.

Vraag: Welk designs en afdekramen kan ik gebruiken in combinatie met de Busch-Jaeger 6523u-102 LED-dimmer?
Antwoord: Dit basiselement is te gebruiken met het complete assortiment van Busch-Jaeger met uitsluiting van de Impuls-serie. Bekijk hier alle basiselementen.


Heb je een vraag over de 6523u-102 dimmer? Stel je vragen in de chat rechts onder in het scherm, zo kunnen we je direct voorzien van advies. Stuur je liever een mailtje of wil je iemand spreken? Geen probleem! Bel naar 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. We voorzien je graag van advies.