Message here Uitloggen
Menu

Groepenkast vervangen

Wanneer moet mijn groepenkast vervangen worden?

Jouw groepenkast hoeft niet jaarlijks vervangen te worden. Daarom kun je hieronder lezen wanneer de groepenkast dan wel vervangen moet worden. Want in enkele gevallen is het belangrijk dat dit gebeurt.

  • Bij het moderniseren van een oude woning
  • Als je jouw groepenkast gaat uitbreiden of aanpassen
  • Je gaat extra stopcontacten plaatsen
  • Als je nieuwe apparatuur gaat aansluiten
  • Je stapt over op elektrisch koken
  • Bij het plaatsen van zonnepanelen

Oude groepenkast in jouw woning

De meest voor de hand liggende reden voor het vervangen van je groepenkast is dat je nog een oudere groepenkast hebt. Je gaat moderniseren, dus dan moet je ook de meterkast vernieuwen. Ten eerste is dit goed voor de veiligheid. Maar het is ook gunstig voor de beschikbaarheid en het gebruiksgemak van jouw installatie.

Groepenkast uitbreiden of aanpassen

Soms moet je, om wat voor reden dan ook, je groepenkast uitbreiden of aanpassen. Het kan dan voorkomen dat je de gehele groepenkast moet vervangen. Deze moet namelijk beschikken over een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Het is ook belangrijk dat jouw kast over voldoende groepen beschikt.

Extra stopcontacten plaatsen

Ook als je een extra stopcontact gaat plaatsen kan dit van invloed zijn op jouw groepenkast. Soms is het namelijk nodig dat je een extra groep nodig hebt. Als dit niet meer kan in jouw groepenkast, dan betekent het dat je de groepenkast moet vervangen.

Het aansluiten van nieuwe apparatuur

Het kan voorkomen dat je nieuwe apparatuur gaat aansluiten in jouw huis. Bij het plaatsen van een nieuwe keuken bijvoorbeeld. Je neemt hier dan apparaten bij zoals een oven en een vaatwasser. Maar ook een wasmachine, wasdroger en een jacuzzi zijn grootverbruikers. Als het producten zijn met een vermogen van 2000 watt of meer, dan moet je ze aansluiten op een aparte groep. Weet je niet hoeveel vermogen een apparaat heeft? Op het typeplaatje of in de gebruiksaanwijzing van het artikel staat dit vermeldt.

Voorbeeld typeplaatje

Overstappen op elektrisch koken

Ben je overgestapt op elektrisch koken, met een keramische of inductie kookplaat? Ook dan kan het zijn dat je jouw groepenkast moet aanpassen en eventueel ook moet vervangen. Als je een kookplaat hebt met een vermogen onder de 7300 watt, dan heb je een aparte 2 x 1-fase fornuisgroep nodig. Heeft hij een vermogen tussen de 7400 en 11.400 dan heb je zelfs een 3-fase kookgroep nodig. Deze kan wel alleen in een 3-fase groepenkast geplaatst worden.

Het plaatsen van zonnepanelen

Als je jouw energie wilt verkrijgen met behulp van zonnepanelen, dan heb je een omvormer nodig om de zonne-energie om te zetten in bruikbare energie. Het type omvormer dat je gebruikt bepaalt ook het aantal zonnepanelen wat je kunt aansluiten. Als je de zonnepanelen gaat aansluiten dan moet je een aparte leiding aanleggen van de omvormer naar de groepenkast. De omvormer wordt aangesloten op een aparte aardlekautomaat.

Overstappen naar een 3-fase groepenkast

Een 3-fase groepenkast wordt in principe gebruikt bij krachtstroom. Heb je dus apparaten die dit nodig hebben of ga je dit soort apparaten aanschaffen, dan heb je een 3-fase groepenkast nodig. Zonnepanelen zijn een goed voorbeeld waarvoor je een 3-fase groepenkast nodig hebt. Je kunt dit niet zomaar zelf aansluiten. Je zult hiervoor een elektricien moeten inschakelen die hierin gespecialiseerd is. Daarnaast hebben apparaten die krachtstroom gebruiken ook een speciaal stopcontact nodig. Deze kunnen geplaatst worden op de plek waar je deze apparatuur gaat aansluiten.

Veilig uw oude groepenkast vervangen

Wil je op veilige wijze een groepenkast vervangen, dan heb je goed en deugdelijk materiaal nodig. Hierbij moet je denken aan diverse installatieautomaten, aardlekschakelaars, aardlekautomaten en een hoofdschakelaar in het geval dat je de huidige (lege) kast gebruikt maar nieuwe componenten in jouw groepenkast wenst. Daarnaast is het van belang dat je de juiste aansluitdraden hebt en dat je voldoende vrije ruimte (modules) hebt in de groepenkast. Je dient onder andere rekening te houden met het feit dat er maximaal vier installatieautomaten achter één aardlekschakelaar aangesloten mogen worden. Je kunt hier alles lezen over aardlekschakelaar aansluiten.

Een specialist inschakelen

Een groepenkast vervangen moet zorgvuldig worden gedaan. Hierbij moet je jouw oude groepenkast veilig verwijderen! Het is van belang dat dit wordt gedaan door mensen die weten waar ze mee bezig zijn, specialisten dus. Deze specialisten werken bij Elektramat. Bij ons kun je terecht voor diverse elektrotechnische installaties in zowel kantoren als huizen. Neem vandaag nog contact met ons op, dan kunnen we zo snel mogelijk voor jou aan de slag. Meer informatie over groepenkasten? Bekijk ons totaal overzicht groepenkasten.

 

Specialist groepenkast

Conform gestelde normen
Wanneer er een groepenkast vervangen moet worden ben je bij Elektramat dus aan het juiste adres. Al onze groepenkasten worden volledig bedraad en montageklaar afgeleverd en zijn uiteraard conform de wettelijk gestelde normen. De levertijd van al onze producten, ook groepenkasten, is maximaal twee werkdagen. Wanneer je vandaag jouw bestelling plaatst, kun je overmorgen al aan de slag.

Op het moment dat je hebt besloten jouw groepenkast te vervangen, kun je kiezen uit diverse bekende merken. Enkele groepenkast merken die wij aan jou kunnen leveren, zijn:

Wil je een groepenkast vervangen in jouw loods/garage, dan hebben wij ook waterdichte groepenkasten. Voor meer informatie kun je contact opnemen per e-mail ([email protected]), telefoon (088 51 11 600) en Whatsapp (085 80 81 404)