Stopcontact verplaatsen

Het kan voorkomen dat een stopcontact op een onhandige plek is gemonteerd. Daardoor valt hij net achter die nieuwe kast die je hebt gekocht. Erg vervelend natuurlijk, maar er is nog geen man overboord! Het is namelijk mogelijk om een stopcontact te verplaatsen. Hoe? Dat gaan we in dit artikel uitleggen.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Stopcontact laten verplaatsen door elektricien

Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkst. Heb je dus geen ervaring met klussen waarbij elektriciteit betrokken is, dan kun je hier beter zelf ook niet aan beginnen. Het beste kun je dan een professional inschakelen. Een elektricien weet namelijk precies wat hij moet doen om een stopcontact te verplaatsen en zal de klus meestal ook nog sneller afronden. Wordt het stopcontact namelijk niet op de juiste manier aangesloten dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Door kortsluiting kan er in het ergste geval zelfs brand ontstaan. Dit wil natuurlijk niemand op zijn geweten hebben.

Veilig een stopcontact verleggen

Dit geldt eigenlijk voor alle klussen met elektriciteit. Als je hiermee aan de slag gaat schakel je altijd als eerste de stroom uit. Het is verstandig om te controleren of de elektriciteit ook daadwerkelijk is uitgeschakeld. Dit kun je doen met behulp van een spanningsmeter. Als deze aangeeft dat de spanning ervan af is, kun je beginnen met de klus om het stopcontact te verplaatsen.
 

Stappenplan stopcontact verplaatsen

Voor het verplaatsen van een stopcontact kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied spanningsvrij is.

Stap 2: Stopcontact demonteren
Als eerste ga je de oude stopcontact demonteren. Deze kan je eventueel weer op de nieuwe plek van het stopcontact gebruiken.

Stap 3: Sleuf frezen
Frees een sleuf van ongeveer twee cm diep en twee cm breed tot aan de plek waar je het stopcontact wilt plaatsen. Een elektraleiding moet altijd verticaal richting het plafond lopen. Dit in verband met de veiligheid, hierdoor voorkom je problemen dat er per ongeluk door een kabel geboord wordt. Wanneer je begint met frezen kan er veel stof vrijkomen. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen.

Stap 4: Buizen aansluiten
De nieuwe buis bevestig je aan de oude buis. Dit kun je doen door middel van een sok.

Stap 5: Stopcontact aansluiten
Sluit de centraaldoos en de nieuwe draden aan op de oude draden. Vervolgens kun je ook het stopcontact op de nieuwe plek aansluiten.

Stap 6: Sleuven dichtmaken
De sleuven die je hebt gemaakt ga je als laatste weer dichtmaken. Waarschijnlijk ontstaat er hierdoor kleurverschil. Om dit weg te werken kun je deze plekken overschilderen.

Een stopcontact verplaatsen zonder frezen

Kun je een stopcontact verplaatsen zonder frezen? Dat kan zeker. Je zult dan een opbouw stopcontact moeten installeren. De plek waar de oude stopcontact zat sluit je af met een kapje. Het kost een stuk minder tijd, maar de afwerking is veel minder mooi. Als je toch gaat rommelen in huis zou ik adviseren om het meteen goed aan te pakken. Het beste kun je dan toch gaan frezen om het stopcontact te verleggen.


Heb je vragen over dit artikel of wil je zelf een stopcontact verleggen? Neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice. Je kunt ze telefonisch bereiken op 088 - 51 11 600 of per mail op [email protected]. Via de chat ballon rechts onderin het scherm kun je ook met een medewerker chatten.


Nog een stopcontact nodig? Zoek een stopcontact

 

 

loader
Bezig met laden...