Verschillen tussen USB 2.0 en 3.0

Verschillen USB 2.0 en 3.0

Er zijn verschillende USB versies die je kunt gebruiken. USB 2.0 en 3.0 zijn de versies die het meest voorkomen. Deze USB versies verschillen onder andere in uiterlijk en snelheid van data overdracht. Vind je het belangrijk bestanden snel te sturen en ontvangen? Kies dan USB 3.0. Wanneer dit minder van belang is, kun je ook voor USB 2.0 kiezen.

USB 2.0: USB 3.0:
Snelheid 480 Mbps. Is ongeveer 60 MB/s 5 Gbps. Is ongeveer 640 MB/s
Data overdracht Overdracht door middel van een half Duplex-methode. Dit houdt in dat deze USB gegevens kan verzenden of ontvangen. Bijvoorbeeld kopiëren of plakken Overdracht door middel van een full-duplex-methode. Dit houdt in dat het tegelijkertijd gegevens kan verzenden en ontvangen. Bijvoorbeeld kopiëren of plakken
Verbruik Tot 500 mA Tot 900 mA. Maar kan meer apparaten van dezelfde hub voeden
Kleur ingang connector Grijs en zwart Blauw

Een 2.0 aansluiting werkt zowel op USB 3.0 poorten. Daarbij andersom een USB 3.0 aansluiting ook op een USB 2.0 poort.
Let op: Wanneer je 2.0 met 3.0 gaat combineren is altijd de laagste data overdrachtsnelheid mogelijk. Houd er rekening mee dat dit altijd de snelheid van USB 2.0 is.

Uiterlijk USB 2.0 en 3.0

Hieronder is te zien wat de verschillen zijn tussen de connectors van USB 2.0 en USB 3.0. Binnen de USB 2.0 en 3.0 aansluitingen zijn verschillende poorten mogelijk.

USB connectoren Elektramat

Dit zijn de verschillende typen aansluitpoorten:

• USB A: Dit is een standaard USB aansluiting. Deze aansluiting vind je op de meeste USB kabels. De A aansluiting wordt het meest toegepast in laptops, pc’s, computermuizen en toetsenborden.
  • USB B: Deze aansluiting wordt vooral voor printers gebruikt.
  • Mini USB: Wordt gebruikt bij oudere camera’s, telefoons en externe harde schijven.
  • Micro B: Dit is de kleinste USB variant. Deze wordt vaak gebruikt in smartphones. Dit aansluit type is een stuk platter dan de Mini USB.
  • USB C: Deze aansluiting is de nieuwste USB variant. Deze versie zal in de toekomst de standaard aansluiting worden.

USB poorten in de laptop

Het kleurverschil van de aansluiting tussen USB 2.0 en 3.0 is duidelijk bij laptop poorten zichtbaar.

USB poorten laptop Elektramat

Heb je vragen over USB kabels, connectoren, verschillen of de eigenschappen? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.