Message here Uitloggen
Menu

Wat is een aardlekautomaat?

Waarom heb je een aardlekautomaat nodig en wat zijn de voordelen ervan? Dat en meer leggen we je uit in dit kennisbank artikel.

Een aardlekautomaat is een component in de groepenkast die beschermt tegen lekstroom en overstroom door overbelasting of kortsluiting. Waar een installatieautomaat beschermt tegen te hoge elektrische stromen en een aardlekschakelaar de elektrische installatie spanningsloos maakt bij een bepaalde hoeveelheid lekstroom is een aardlekautomaat in feite een combinatie van deze twee componenten.

Waarom een aardlekautomaat

Een aardlekautomaat heeft in principe dezelfde werking als een aardlekschakelaar in combinatie met een installatieautomaat. Maar wat is dan het voordeel van een aardlekautomaat? Bij een te hoge lekstroom wordt alleen de desbetreffende groep uitgeschakeld. Bij een normale aardlekschakelaar worden alle aangesloten installatiegroepen uitgeschakeld als er een bepaalde hoeveelheid lekstroom wordt gemeten. Een voordeel is dus dat je weet welke groep de lekstroom veroorzaakt. Daarnaast zorgt de EMAT aardlekautomaat ook voor een aanzienlijke besparing van ruimte in de groepenkast (zie onderstaande figuur). De groepenkast met aardlekautomaten heeft een ruimtebesparing van 4 modules ten opzichte van een groepenkast met aardlekschakelaars.

                                                                                                                     aardlekautomaten in groepenkast

1 of 3 fase aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is er in een 1 fase of 3 fase variant. De aardlekautomaat voor 1 fase groepenkasten is 1 polig + nul en heeft een module breedte van 1 of 2. De module breedte is afhankelijk van het merk. Een 3 fase aardlekautomaat is 3 polig + nul en is 4 modules breed. Dat type wordt ook wel krachtaardlekautomaat genoemd.
aardlekautomaat 1 fase en 3 fase

 

Het verschil tussen B- of een C-karakteristiek

De benodigde uitschakelkarakteristiek heeft te maken met de hoogte van de inschakelstroom. Bij een lage inschakelstroom waarvan vaak sprake is bij een woning wordt een component met uitschakelkarakteristiek B gebruikt. Bij een hogere inschakelstroom wordt uitschakelkarakteristiek C gebruikt. Dit komt vaak voor bij motoren en apparaten die gebruik maken van inductie inschakeling. Wanneer je dan uitschakelkarakteristiek B zou gebruiken slaat de installatie uit. Omdat karakteristiek C over vertragend isolatiemateriaal beschikt kan het de inschakelstroom opvangen en schakelt de groep niet uit.

Aansluiten van een EMAT aardlekschakelaar

Situatie betreft de aansluiting van het component in een 1 fase groepenkast.

Benodigdheden:


Stap 1: De bevestiging in de groepenkast
Klik het component op de DIN-rail in de groepenkast.

Stap 2: Aansluiten op hoofdschakelaar
Sluit de EMAT aardlekautomaat aan op de hoofdschakelaar met 6 mm zwart aansluitdraad (fase) en de 6 mm blauwe nuldraad. De zwarte draad moet links op het component worden aangesloten en de blauwe draad rechts.

Elektramat biedt aardlekautomaten aan met uitschakelkarakteristiek B en C, een amperage van 6, 10, 16, 20, 25, 32 en 40 en een 1-polige of 3-polige variant. Zodoende is voor iedere installatie een passende variant beschikbaar. Heb je verder nog vragen over dit groepenkast component? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.