Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Een tijdschakelaar, ook wel tijdklok genoemd, is ideaal om te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent en het huis verlicht wilt hebben. De tijden wanneer de verlichting (zowel binnen als buiten) aan of uit moet gaan zijn eenvoudig in te stellen.
Tijdschakelaars zijn te onderscheiden in twee soorten:
- Een tijdschakelaar in een stopcontact
- Een tijdschakelaar in een groepenkast
Dit artikel gaat over tijdschakelaars die worden toegepast in de groepenkast. Er is gebruik te maken van verschillende functies en opties. Daarbij is het belangrijk dat een tijdschakelaar instellen en aansluiten op de juiste manier wordt uitgevoerd.
Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:
Wanneer de tijdschakelaar beschikt over een digitale functie is het mogelijk om de tijdschakelaar in te stellen wanneer je de verlichting aan wilt hebben zodra het schemerig/donker wordt en weer uit te schakelen wanneer het weer licht wordt.
De tijdschakelaars zijn onder te verdelen in een mechanische en elektronische schakelaar. Deze varianten worden hieronder beschreven.
Wanneer je verlichting wil schakelen op vaste tijden kun je gebruik maken van een mechanische tijdschakelaar. Deze optie is zeer geschikt omdat hiermee eenvoudig eenmalig de tijden in te stellen zijn. Met een grote ring zijn de tijden waarop de schakelaar moet functioneren te wijzigen. Echter, bij stroomuitval moet deze wel weer opnieuw ingesteld worden.
Naast de optie om verlichting te schakelen op vaste tijden, is te kiezen om deze te schakelen op variërende tijden. De elektronische tijdklok wordt vooral gebruikt door particulieren, als inbraakpreventie. Door deze methode weet een inbreker niet zeker of het licht wordt bediend door de bewoner of door een tijdschakelaar. Er is ook een astronomische versie verkrijgbaar. Deze past automatisch op basis van je locatie de tijd aan wanneer bijvoorbeeld het licht in en uitgeschakeld moet worden
Er zijn een aantal voordelen bij het gebruik van een tijdschakelaar. Deze zijn hieronder beschreven:
- Bespaard energie
- Eenvoudig te programmeren
- Vergroot inbraakpreventie
Een tijdklok kan extra handige functies bevatten.
De extra functies zijn:
- Bluetooth
- Lichtsensoren
- Astro mode
- Geïntegreerde klok
Deze functies zijn hieronder uitgelicht.
Het is mogelijk om de tijdschakelaar op afstand met een geïntegreerde Bluetooth-functie op afstand te besturen.
Lichtniveaus kunnen gemeten worden via optionele lichtsensoren. Deze niveaus kunnen worden meegenomen als (extra) voorwaarde in het schakelprogramma.
Met behulp van een astro mode kan de tijdschakelaar automatisch de juiste instellingen voor zonsopgang en -ondergang genereren.
Een andere functie is een geïntegreerde real-time klok. Dit zorgt ervoor dat het systeem altijd de exacte tijd aangeeft, met slechts een afwijking van 90 seconden.
Een tijdschakelaar is eenvoudig door middel van een DIN rail in de groepenkast te monteren.
Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je de groepenkast spanningsvrij maakt, dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten.
Stap 2: Groepenkast openmaken
Schroef de groepenkast open om de tijdschakelaar te kunnen plaatsen.
Stap 3: Monteren van de tijdschakelaar
Plaats de tijdschakelaar in de bestemde groepenkast. Wanneer je een klik hoort zit deze goed vast op een DIN rail.
Stap 4: Strippen van de aders
Strip de aders voldoende lang (ongeveer 1 cm). Wanneer je de aders plaatst moet de kern een volledige connectie maken met de aansluiting.
Stap 5: Aders aansluiten
Volg de onderstaande tabel en het aansluitschema om de tijdschakelaar in de groepenkast aan te sluiten.
Aansluittabel:
Kleur: | Aansluiting: |
---|---|
Blauw | N en 1 |
Bruin | L en 3 |
Let op: De aansluit symbolen kunnen bij de merken verschillend zijn.
Aansluitschema:
Let op: Dit is een aansluitschema en een schakelelement van Theber, de aansluit symbolen en aansluitmethode kan bij de andere merken verschillen.
Stap 6: Spanning inschakelen
Het monteren en aansluiten van de tijdschakelaar is klaar en de spanning mag weer worden ingeschakeld.
Wanneer de tijdschakelaar in de groepenkast gemonteerd en aangesloten is, kun je de tijdschakelaar instellen. Hieronder is een voorbeeld van een tijdschakelaar en zijn functies weergegeven.
Let op: De weergave van knoppen en methode van instellen kan per merk verschillen. Gebruik de gebruiksaanwijzing om de schakelaar op de juiste manier in te stellen.
Heb je vragen over tijdschakelaars of wens je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.